...

luni, 26 noiembrie 2012

ABECEDAR si DICTIONAR ETIMOLOGIC


 ,‚Nu locuim într-o țară, locuim într-o limbă.  Patria, asta înseamnă și nimic altceva’’.   Emil Cioran 


               
Care să fie ,‚filozofia’’ acestei inedite lucrări?

Prin acest "Abecedar și Dicționar Etimologic"unic in literatura de specialitate – etnologul Prof.Dr.Corneliu Ioan Bucur și sociologul Raluca Ioana Andrei ne oferă cel dintâi instrument de care are nevoie învățământul românesc, prin intermediul căruia copiii vor înțelege mai bine propria identitate națională și multiculturalitatea poporului român.

,, M-aş bucura să aflu că această încercare ,‚de destăinuire’’, a originilor noastre, prin vocabular şi limbă, va fi bine primită şi mai ales utilă, deopotrivă pruncilor noştri ,‚de acasă’’ cât şi tuturor celor din neamul nostru ,‚plecaţi de acasă’’ sau locuitori la ,‚casele lor’’ din afara ţării noastre, chiar daca unii mai sunt nevoiţi sa ,‚tăinuiască’’ româneşte.(...)
     Străbunii noştri, cei ,‚atârnaţi de Carpaţi’’ (cum îi numea istoricul roman Florus pe daci) au întemeiat, în VATRA strămoşească, CASA în care ne-am dus TRAIUL şi ne-am împlinit ROSTUL. O casă rostuită din bârne de brad, gorun ori fag, cu tindă, cu privariu şi cu celar, iar înăuntru cu masă, pat, scaune(ori laviţe) şi cuptor, o masă muruită frumos după datină şi împodobită cu oale, icoane, păsturi, cu lăzi şi blidare (...) ’’
Nota autorului: Prof. Dr. Corneliu Ioan Bucur 



’’Abecedar și Dicționar Etimologic’’ este o adevarată carte de vizită a unei Românii profunde care încearcă să le spună, deopotrivă, "pruncilor noștri de acasă, cât și tuturor celor din neamul nostru" cine am fost, cine suntem și, mai ales, cine putem fi.

O simpla trecere in revista a unor termeni din "Abecedar" precum vatra, casa, rost, randuiala, masa, cuptor, oale, icoane, lazi, omenie, dor, brau, june sau bucium, da seama lumii intregi despre originea, ocupatiile si spiritualitatea neamului nostru. Ilustratia, de o incarcatura emotionala aparte completeaza, in chip fericit, volumul. Preluate din arhiva documentara a Muzeului Astra, imaginile sunt bine alese, sugestive si pline de culoare.



  ,,Abecedarul și Dicționarul Etimologic" se adresează  copiilor cu vârsta cuprinsă între 6-12 ani, cadrelor didactice și părinților.

Va asteptam sa il cunoasteti pe autorul ,,Abecedarului si Dictionarului Etimologic''-  dl.Prof.Dr.Corneliu Ioan Bucur, in cadrul EVENIMENTULUI : Traditii si Obiceiuri Romanesti de Craciun, Editia a II-a, 07 decembrie 2012, Bucuresti.

Abecedarul, un cadou potrivit pentru copii cu ocazia Sărbătorilor de Iarnă, se va putea achizitiona și în cadrul evenimentului.
 

,, Abecedar și Dicționar Etimologic’’                  
Autori:  Prof. Dr. Corneliu Ioan Bucur, Raluca Ioana Andrei      
Format  A4, 60 pagini color  
Preț: 26 lei/buc.  + taxe de curier
Comenzi:  0732.601.254 , office@bonsiromania.ro

 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu