...

marți, 27 aprilie 2010

Redescoperind Intelepciunea

Auguste Rodin - Ganditorul

Ce este intelepciunea?

Acest cuvant pare atat de greu "digerabil" chiar de la prima lui rostire si angreneaza in miscare toti neuronii in incercarea explicarii lui. In momentul in care te eliberezi de "munca" propriei minti raspunsul vine, de la sine...

Intelepciunea se gaseste in fiecare dintre noi! Trebuie doar sa ne facem timp pentru ea, sa ii dam atentie, sa o scoteam la suprafata, sa ne folosim de ea! O avem inca de cand ne-am nascut, "incorporata" in acest mecanism complex numit OM. Este gata sa ne fie alaturi oricand pentru a ne lumina in momentele de cumpana. Insa, pe masura ce timpul trece uitam de existenta ei si devenim neincrezatori si neputinciosi in fata provocarilor vietii.

V-ati imaginat vreodata cum ar fi lumea daca fiecare dintre noi s-ar evalua la adevarata lui valoare? Daca am fi increzatori si ne-am potenta la maxim capacitatile pentru a le pune in slujba celorlalti? Daca ne-am completa unii pe altii, avand un rol bine definit in societate?

Fiecare dintre noi poseda talente si capacitati incredibile care sunt asternute si uitate, acolo, sub patura criticilor si comparatiilor ce se fac intre oameni, a propriilor temeri. Cei ce reusesc in viata sunt cei ce au incredere in fortele lor si se lasa purtati de valul intuitiilor. Si de multe ori, nu sunt neaparat mai inzestati decat ceilalti. Increderea insa, face diferenta...

De foarte multe ori vedem copii care acolo, in mintea lor pura, neatinsa de limitarile aduse de societate, plina de intelepciune, gasesc cele mai bune solutii la diferite probleme , care pentru adulti par fara rezolvare. Si totul este atat de simplu..

Lumea s-a complicat atat de mult incat nu poate concepe nici macar ideea ca in simplitate sta toata rezolvarea problemelor. Parca sunt legati la ochi, se scarpina cu mana dreapta la urechea stanga incarcand sa gaseasca solutia, cand ea se afla exact in fata lor.

Redobandind intelepciunea copilului din noi, deschizand bine ochii, putem fi cu adevarat adulti, responsabili de toate actiunile noastre si traind intr-o lume a ARMONIEI!


Semnat - Ruxandra-Ioana

joi, 22 aprilie 2010

Ziua Pamantului 2010



Aparuta in 1970, Ziua Pamantului simbolizeaza lupta impotriva poluarii si problemelor climaterice. Spre deosebire de mai noua si deja mai populara Ora a Pamantului, Ziua Pamantului (Earth Day) se sarbatoreste in fiecare an pe 22 aprilie si nu presupune o actiune simbolica precum stinsul luminii.

Cu toate acestea, Ziua Pamantului a avut un rol foarte important in mediatizarea problemelor climaterice ale Pamantului. Ea a dat nastere unei organizatii (Earth Day Organization) cu filiale in peste 170 de tari si rezultate notabile in constientizarea omenirii asupra problemelor de mediu, efectelor poluarii, etc.

In 1970, in urma eforturilor senatorului american Gaylord Nelson, s-a ajuns la concluzia ca e cazul sa se faca ceva pentru a se atrage atentia asupra pericolelor ce pot fi provocate de degradarea mediului inconjurator. Aceasta in conditiile in care nimanui nu ii pasa de acest aspect si de efectele pe termen lung avute de dezvoltarea acerba asupra mediului inconjurator. Astfel, pe 22 Aprilie 1970 a avut loc in Statele Unite una dintre primele manifestatii ecologiste de anvergura, la care au participat milioane de oameni.

Alaturi de mult mai tanara miscare asemanatoare, Ora Pamantului, aceasta este doar o incercare de a atrage atentia asupra importantei protejarii mediului inconjurator. Iar daca in 1970 acest aspect era privit cu dezinteres, ca un moft, in prezent efectele incalzirii globale se vad din ce in ce mai clar. Dar si eforturile marilor puteri, in aceasta directie, sunt din ce in ce mai accentuate.

Sursa: www.ziuapamantului.com

Fereastra sufletului...

"O pereche recent casatorita s-a mutat intr-un cartier foarte linistit.
In prima dimineata din noua casa , in timp ce isi savurau cafeaua, femeia observa, privind pe fereastra, o vecina care isi intindea cearceafurile in balcon .

Ce cearceafuri murdare intinde vecina noastra in balcon ..!
Cred ca are nevoie de un nou sapun...poate ar trebui s-o invat sa-si spele cearceafurile !


Sotul ei privi si ramase tacut.

Si asa, la fiecare doua sau trei zile femeia repeta observatiile, in timp ce vecina isi intindea rufele la soare.

Dupa o luna femeia ramase surprinsa vazand ca vecina sa intindea cearceafuri mult mai curate si ii spuse sotului ei: Priveste, a invatat sa spele rufele! O fi invatand-o alta vecina??

Sotul ei ii raspunse:
Nu, azi m-am trezit mai de dimineata si am spalat geamurile casei noastre ! "



Perspectiva asupra vietii depinde foarte mult de curatenia sufletului nostru. Sufletul este fereastra prin care privim lumea, un filtru prin care ne raportam la realitatea din jur.

Astfel, aceeasi situatie poate fi traita diferit de catre persoane diferite. In sine, o anumita realitate nu este buna sau rea, doar noi prin prisma atitudinii noastre fata de ea, o catalogam intr-un fel sau altul.
Daca experientele prin care trecem nu sunt in concordanta cu ce ne dorim sau simtim, cauzele si raspunsurile trebuie sa le gasim tot in noi. Trebuie sa ne acordam la dorinta sufletului nostru si sa ne eliberam de prejudecati, de acele modele de gandire care ne limiteaza evolutia.

Noi suntem singurii responsabili de realitatea pe care alegem sa o traim. In momentul in care ne dam seama de acest lucru, perceptia ni se va schimba.
Curatand fereastra sufletului nostru, vom privi lumea mult mai clar. Aceeasi realitate va avea noi semnificatii. Ea de fapt, nu se schimba, se va modifica doar modul nostru de a o percepe si de a ne raporta la ea.


Sa alegem sa privim viata dintr-o noua perspectiva!

duminică, 4 aprilie 2010

Faclii de lumina

Cuvantul romanesc Paste provine din cuvantul ebraic Pesah care inseamna trecere. Sarbatoarea Pascala considerata si Sarbatoarea Sarbatorilor reprezinta astfel, trecerea umanitatii de la intuneric la lumina. Simbolul luminii exprima sensurile cunoasterii ca act de inaltare, deoarece lumina elibereaza fiinta si o pune in legatura cu divinitatea.

Din perspectiva crestina, lumina este semn al dumnezeirii si al inceputului. Lumina este forta primara a nasterii lumii, este energie. Ea cuprinde sensurile intregii creatii privind timpul si spatiul, spiritul si materia, istoria si intreg universul.

Invierea, respectiv lumina Sfintelor Paste reprezinta fulgerul care lumineaza constiinta oamenilor, curantandu-i de ideile preconcepute, este inlaturarea mitului si a legendei. Invierea reprezinta evidentierea de catre Dumnezeu a valorii infinite a persoanei umane, cat si libertatea sa totala fata de legile constrangatoare ale naturii si istoriei.

Cu aceasta ocazie ni se dezvaluie ca viata umana poate cunoaste o mutatie radicala: transformarea sa definitiva in viata spirituala divina, fara ca ea sa-si piarda identitatea de natura umana creata. Invierea ne arata importanta infinita a vietii noastre in trup, a vietii noastre in istorie, intrucat prin trup persoana umana se integreaza in istorie. Astfel, faptele fiecaruia savarsite in timpul vietii vor avea valoare si rezonanta eterna, vor modifica atat mediul cat si constiinta colectiva. Este esential sa ne dam seama de aceste lucruri si sa ne asumam individual aceasta responsabilitate.

Deasemenea, lumina este un simbol al iubirii neconditionate. Ea se resfrange in sapte culori si nenumarate nuante, asemeni unui curcubeu. Fiecare culoare este un mod de exprimare si de concretizare a iubirii, in diferitele forme ale experientei personale si sociale, spirituale si culturale, in relatia dintre barbat si femeie, in relatiile dintre popoare, dintre civilizatii, omenire si creatie.

Mai mult ca oricand, acum, cu ocazia Sarbatorilor de Paste sa ne deschidem sufletul si mintea, sa lasam lumina sa patrunda in interior, sa ne transformam si astfel sa radiem asemeni unor faclii de lumina.

joi, 1 aprilie 2010

Traditii romanesti - Oul Cosmic



"Oul a sintetizat misterul Creatiunii; dintr-un ou trebuie sa se fi nascut Universul, Lumea, deci si omul. Oul cosmic trebuie presupus la baza credintei tututor popoarelor din lume", marturiseste Artur Gorovei in studiul de folclor.

Incondeierea oualor pentru Paste este un obicei foarte vechi in traditia romaneasca, fiind o marturie a continuitatii datinilor si credintelor legate de Paste, dar si un element cultural. Semnificatia oului rosu este legata atat de invierea lui Iisus cat si de regenerarea si renasterea naturii. Oul este un simbol primordial, un simbol al vitalitatii. Vopsirea oualor este realizata dupa traditie joia si sambata din Saptamana Mare.

Simbolurile sunt diverse, fiind folosite elemente geometrice, vegetale, animale, religioase, variate in functie de zona si traditie. Respectand traditia, acest obicei a fost treptat ridicat la nivel de adevarata arta, fiind folosite tehnici diverse pentru infrumusetarea oului. Cele mai folosite motive sunt crucea, motivele vegetale (frunze, flori, spice), animale diverse, unelte casnice.

In conceptia populara, oul rosu de Paste ar avea puteri miraculoase, de vindecare si de indepartare a raului, fiind purtator de sanatate, vigoare si spor. Adesea mesterii populari reusesc sa transforme un banal ou intr-o adevarata opera de arta miniaturiala, cu migala si talent incredibile

Ouale se incondeiaza folosind chisita, acesta fiind un instrument simplu format dintr-o tija metalica subtire care este fizata pe o coada de lemn. Cu ajutorul acestei tije se ia ceara in stare topita si se aplica pe coaja oului in diverse modele.

Din traditie se stie ca ouale de Pasti in general sunt colorate in patru nuante: rosu, albastru, galben si verde. Care este simbolistica lor? De ce se vopsesc ouale de Pasti folosindu-se aceste culori? Rosul simbolizeaza focul, care este purificator sau sangele care inseamna viata. Albastrul cerul, infinitul si implicit divinitatea. Verdele semnifica viata, cresterea si renasterea, fiind culoarea vegetatiei ce odata cu primavara revine la viata. Soarele si bogatia sint reprezentate de culoare galbena.

Pe vremuri, femeile nu foloseau vopsele chimice, ci de boieli naturale, extrase din foile de ceapa rosie (pentru culoarea rosie), ceapa alba, flori de tei sau frunze de mesteacan (galben). Cu ajutorul viorelelor vopseau ouale in albastru, pentru verde se întrebuinţa rachitica.

In Romania, cea mai veche mentiune despre obiceiul vopsirii oualor de Paste se regaseste in amintirile lui Antonio Maria del Chiaro, un calator florentin care a descris multe dintre obiceiurile romanilor. In Moldova, se aminteşte despre ouale de Paste in cronica lui Gheorgache, al doilea logofat de la Iasi, in anul 1762.

Peste tot in Romania, cei care participa la slujba Invierii se spala, in prima zi de Paste, cu apa proaspata in care s-a pus macar un ou rosu si cativa bani, odata din aur sau argint. Cu oua rosii se fac descantece pentru dureri de dinti, de urechi sau de gat. Manjilor li se leaga de gat un gavan de lingura folosita la inrosirea oualor, existand credinta ca astfel vor fi feriti de rele. Ouale rosii de pichire se intrebuinteaza ca leac pentru muscatura de sarpe si în farmece de dragoste. Stergarul cu care au fost sterse ouale abia inrosite se pastreaza un an pentru ca e bun la durerea de urechi.

La Paste, la romani exista obiceiul ciocnirii oualor. Se ciocnesc numai oua rosii dupa un anumit ceremonial, fara nici o abatere. Oul are trei parti: varful (care se numeste cap), partea opusa (dos) si fetele laterale (coaste). In prima zi de Paste se ciocneste numai cap cu cap, a doua zi se poate ciocni cap cu dos iar in zilele urmatoare dos cu dos. Ca regula generala, primul care ciocneste este cel mai varstnic barbat de la masa.