...

sâmbătă, 27 noiembrie 2010

'' ROMANIA – O NOUA PERSPECTIVA '' - Proiect de promovare a valorilor autentice romanesti



Promovarea valorilor autentice, in Romania si in strainatate, reprezinta un deziderat, astfel incat imaginea Romaniei sa contribuie la crearea unui profund sentiment de demnitate si respect international.


Proiectul '' ROMANIA - O NOUA PERSPECTIVA '' isi propune sa trateze si sa inteleaga cultura ca o entitate vie, o trasatura fundamentala care face societatea in care traiesc oamenii, sa fie constient umana. Se incearca in primul rand constientizarea propriilor valori culturale, intelegerea sensurilor actuale ale culturii si apropierea de alte culturi, cunoasterea si familiarizarea indivizilor cu sensurile conceptului de cultura la dimensiunile lumii actuale si a relatiei dintre traditie si inovatie.

Proiectul – '' ROMANIA – O NOUA PERSPECTIVA'' prin actiunile specifice pe care le pregateste are menirea de a trezi si dezvolta constiinta culturala, spirituala si turistica a romanilor si strainilor deopotriva, prin promovarea valorilor romanesti autentice intr-o abordare holistica si participativa, in vederea cresterii interesului asupra Romaniei atat din punct de vedere turistic, cultural cat si spiritual. Ne propunem sa ii creionam Romaniei o alta imagine atat in constiinta romanilor cat si a strainilor.


Romania se va dezvolta numai prin valorile autentice, prin diseminarea reperelor culturale simbolice proprii, care au consistenta si care se bucura de o larga recunoastere.


Proiectul contine obiective majore - care urmeaza a consolida intern si international relatia dintre institutii, asociatii, organizatii, contribuind la reasezarea Romaniei in randul destinatiilor turistice de renume international:

- Promovarea patrimoniului turistic romanesc – prin particularitati si unicitate ;
- Promovarea patrimoniului cultural romanesc – sinteza a modalitatilor de expresie a unui popor prin istorie, arta, arhitectura, muzica, teatru etc.
- Promovarea patrimoniului spiritual romanesc – cunoasterea modalitatilor locale de pastrare si promovare a specificului cultural, a traditiilor, obiceiurilor, mestesugurilor si respectul pentru valorile autentice; identificarea si integrarea elementor de spiritualitate din cele mai vechi timpuri, care au pastrat vie identitatea, originalitatea si unitatea spiritului poporului roman.

Se urmareste cresterea unei tinere generatii care va fi mai implicata in pastrarea, valorificarea si dezvoltarea patrimoniului national material si imaterial.

Cooperarea intre autoritatile publice si mediul privat, respectiv organizatii non-profit, asociatii ale oamenilor de afaceri, pentru realizarea acestui proiect va produce efecte pozitive in diseminarea interna si internationala a valorilor romanesti autentice (oameni, locuri, traditii).

Globalizarea si problema pastrarii identitatii culturale constituie o provocare pentru lumea contemporana. Globalizarea este un concept utilizat frecvent, avand conotatii si implicatii majore la nivelul culturii unei tari. Globalizarea nu poate avea loc in afara unei structuri culturale performante care sa aiba capacitatea de adaptare, permitand transferul cultural, schimbul valorilor materiale si spirituale. Doar o asemenea societate poate evolua rapid in scopul valorificarii modelului cultural in forme ale unei permanente schimbari.

Identitatea culturala la ambele niveluri – national si international – ramane una din principalele necesitati psihologice si spirituale. Imposibilitatea de a-si putea pastra propria identitate, conduce in mod automat si de altfel firesc, la conflicte in interiorul unei societati, sau in cadrul societatilor dintr-o anumita regiune. Exista o mostenire culturala comuna a omenirii, a carei ocrotire si valorificare constituie una dintre marile responsabilitati la momentul actual.


Romania are de promovat un potential turistic de o mare diversitate, armonios si simetric repartizat in teritoriu, care ofera posibilitatea practicarii intregii game de forme de turism si pe toata durata anului. Cunoasterea produselor romanesti prin turism reprezinta un factor principal de promovare internationala a economiei Romaniei si de dezvoltare a pietei interne a acesteia.


In acest context, proiectul '' ROMANIA - O NOUA PERSPECTIVA'' are ca obiectiv specific promovarea potentialului turistic romanesc prin imbunatatirea imaginii de tara cu scopul de a promova Romania in strainatate si de a creste atractivitatea sa pentru turism si afaceri precum si prin instituirea unui sistem integrat a ofertei turistice romanesti.