...

duminică, 4 aprilie 2010

Faclii de lumina

Cuvantul romanesc Paste provine din cuvantul ebraic Pesah care inseamna trecere. Sarbatoarea Pascala considerata si Sarbatoarea Sarbatorilor reprezinta astfel, trecerea umanitatii de la intuneric la lumina. Simbolul luminii exprima sensurile cunoasterii ca act de inaltare, deoarece lumina elibereaza fiinta si o pune in legatura cu divinitatea.

Din perspectiva crestina, lumina este semn al dumnezeirii si al inceputului. Lumina este forta primara a nasterii lumii, este energie. Ea cuprinde sensurile intregii creatii privind timpul si spatiul, spiritul si materia, istoria si intreg universul.

Invierea, respectiv lumina Sfintelor Paste reprezinta fulgerul care lumineaza constiinta oamenilor, curantandu-i de ideile preconcepute, este inlaturarea mitului si a legendei. Invierea reprezinta evidentierea de catre Dumnezeu a valorii infinite a persoanei umane, cat si libertatea sa totala fata de legile constrangatoare ale naturii si istoriei.

Cu aceasta ocazie ni se dezvaluie ca viata umana poate cunoaste o mutatie radicala: transformarea sa definitiva in viata spirituala divina, fara ca ea sa-si piarda identitatea de natura umana creata. Invierea ne arata importanta infinita a vietii noastre in trup, a vietii noastre in istorie, intrucat prin trup persoana umana se integreaza in istorie. Astfel, faptele fiecaruia savarsite in timpul vietii vor avea valoare si rezonanta eterna, vor modifica atat mediul cat si constiinta colectiva. Este esential sa ne dam seama de aceste lucruri si sa ne asumam individual aceasta responsabilitate.

Deasemenea, lumina este un simbol al iubirii neconditionate. Ea se resfrange in sapte culori si nenumarate nuante, asemeni unui curcubeu. Fiecare culoare este un mod de exprimare si de concretizare a iubirii, in diferitele forme ale experientei personale si sociale, spirituale si culturale, in relatia dintre barbat si femeie, in relatiile dintre popoare, dintre civilizatii, omenire si creatie.

Mai mult ca oricand, acum, cu ocazia Sarbatorilor de Paste sa ne deschidem sufletul si mintea, sa lasam lumina sa patrunda in interior, sa ne transformam si astfel sa radiem asemeni unor faclii de lumina.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu