...

marți, 27 aprilie 2010

Redescoperind Intelepciunea

Auguste Rodin - Ganditorul

Ce este intelepciunea?

Acest cuvant pare atat de greu "digerabil" chiar de la prima lui rostire si angreneaza in miscare toti neuronii in incercarea explicarii lui. In momentul in care te eliberezi de "munca" propriei minti raspunsul vine, de la sine...

Intelepciunea se gaseste in fiecare dintre noi! Trebuie doar sa ne facem timp pentru ea, sa ii dam atentie, sa o scoteam la suprafata, sa ne folosim de ea! O avem inca de cand ne-am nascut, "incorporata" in acest mecanism complex numit OM. Este gata sa ne fie alaturi oricand pentru a ne lumina in momentele de cumpana. Insa, pe masura ce timpul trece uitam de existenta ei si devenim neincrezatori si neputinciosi in fata provocarilor vietii.

V-ati imaginat vreodata cum ar fi lumea daca fiecare dintre noi s-ar evalua la adevarata lui valoare? Daca am fi increzatori si ne-am potenta la maxim capacitatile pentru a le pune in slujba celorlalti? Daca ne-am completa unii pe altii, avand un rol bine definit in societate?

Fiecare dintre noi poseda talente si capacitati incredibile care sunt asternute si uitate, acolo, sub patura criticilor si comparatiilor ce se fac intre oameni, a propriilor temeri. Cei ce reusesc in viata sunt cei ce au incredere in fortele lor si se lasa purtati de valul intuitiilor. Si de multe ori, nu sunt neaparat mai inzestati decat ceilalti. Increderea insa, face diferenta...

De foarte multe ori vedem copii care acolo, in mintea lor pura, neatinsa de limitarile aduse de societate, plina de intelepciune, gasesc cele mai bune solutii la diferite probleme , care pentru adulti par fara rezolvare. Si totul este atat de simplu..

Lumea s-a complicat atat de mult incat nu poate concepe nici macar ideea ca in simplitate sta toata rezolvarea problemelor. Parca sunt legati la ochi, se scarpina cu mana dreapta la urechea stanga incarcand sa gaseasca solutia, cand ea se afla exact in fata lor.

Redobandind intelepciunea copilului din noi, deschizand bine ochii, putem fi cu adevarat adulti, responsabili de toate actiunile noastre si traind intr-o lume a ARMONIEI!


Semnat - Ruxandra-Ioana

Un comentariu:

  1. As vrea sa zic si eu cate ceva...
    In primul rand eu prin intelepciune inteleg alceva decat se spune in articol.
    Deosebesc asadar trei tipuri de epitete ale unei persoane in funtie de capacitatile creierului sau. Astfel avem, istetime, inteligenta, si intelepciune.
    Prin istetime inteleg, capacitatea unui om de a gasii solutii rapide, moder se numeste spontaneitatea si are caracter nativ.
    Prin inteligenta inteleg capacitatea unui om de a gasi solutii la problemele date, intr-un timp mai lung sau mai scurt, gasind solutiile optime,fiind si ea o trasatira nativa,
    in timp ce prin intelepciune, inteleg capacitatea de a vedea lucruirle de la distanta de a prevedea luruirle care se vor intampla, pe baza unei inteligente native si a unei experinetde viata, de a gasi solutii, bazadu-te pe intelgienta dar si pexperinta vasta, si se intalneste la oamenii in varsta, sau la cei care au luat invatartura de la acestia, in nic un caz la copii si nu este nativa, de aici si "da-i Doamne romanului, da-i mintea patitului"

    RăspundețiȘtergere