...

miercuri, 24 februarie 2010

CINE SUNTEM...



Aceeasi ochi - un nou orizont - o noua perspectiva


De foarte multe ori am auzit persoane spunand: ’’Romania e o tara frumoasa, pacat ca e locuita’’. Aceasta afirmatie denota superficialitatea, ignoranta, perspectiva ingusta din care privim lucrurile.

Noua Perspectiva
isi propune sa arate romanilor ca Romania este o tara frumoasa tocmai pentru ca este locuita, deoarece Omul sfinteste locul.

Avem tendinta de a generaliza ,de a amesteca mediocritatea cu valoarea. Sa nu reducem un intreg popor la o parte a sa. Un popor este format din individualitati. Fiecare in parte conteaza si are o valoare. Oamenii talentati nu au fost promovati asa cum ar fi trebuit pentru ca noi sa ii cunoastem. Cei care au posibilitatea de a o face, au un ego foarte puternic, care se simte amenintat si care ii impiedica sa aprecieze adevarata valoare umana.


''Ideea valorii este foarte relativa, caci fiecare o masoara dupa interesul sau.'' - Mihai Eminescu

Noua Perspectiva isi doreste sa arate o imagine completa a poporului roman de la inaltimea perspectivei propuse de Constantin Brancusi : '' Trebuie sa incerci necontenit sa urci foarte sus, daca vrei sa poti sa vezi foarte departe...''


Sa ne imaginam o scara. In acest moment, unii nici macar nu o pot vedea, in timp ce altii au reusit sa urce cu greu cate o treapta. De la baza scarii, orizontul nostru nu poate fi decat limitat. Vedem ‘’realitatea’’ din imediata noastra apropiere,’’realitatea’’ vazuta prin ochii celor care sunt tot la acelasi nivel cu noi si cu care intram in contact. De la acest nivel avem impresia ca lumea se reduce la cat putem noi surprinde cu privirea.


Daca insa, iesim din tumultul acestei ‘’realitati’’ si vedem scara, deja cand facem primul pas, urcam prima treapta, orizontul nostru se mareste. Vedem o imagine mai cuprinzatoare, descoperim ‘’noi realitati’’. Urcand treapta dupa treapta, perspectiva se mareste din ce in ce mai mult, iar ‘’imaginea realitatii’’ se intregeste. Ne dam seama ca in perioada cand ne aflam la baza scarii, cand nici macar nu stiam de existenta ei, eram intr-o grava eroare de perceptie a ‘’realitatii’’. In acest moment unii dintre noi inca nu vad scara, iar altii se afla pe trepte diferite ale ei.


Cand iti schimbi perspectiva, cand privesti de la inaltime, iti dai seama ca lucrurile care te-au afectat in trecut, care te-au stors de energie, acum par atat de mici si lipsite de importanta. De la aceasta inaltime, poti sa vezi imaginea de ansamblu, intregul, adevarata realitate. Sa urcam deci pe scara cunoasterii si sa ne schimbam perspectiva . Este timpul sa iesim din intuneric si sa pasim spre lumina.


Vrem sa aratam romanilor o alta fata a lor, pe care nu au cunoscut-o pana acum, desi ea a existat din totdeauna. Traim vremuri de transformare. Transformarea se va produce in interiorul nostru si acest lucru se va reflecta in realitatea exterioara ‘’extinsa’’. Avem atat de multe lucuri de descoperit atat despre noi cat si despre ceilalti.


Este timpul sa ne cunoasteam pe noi.
Este timpul sa ne cunoastem tara. Este momentul sa iubim Romania.
Este momentul sa fim mandrii ca suntem romani si sa spunem lumii cine suntem cu adevarat.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu