...

duminică, 21 februarie 2010

Romania – o noua perspectiva



Romania este o reflexie a ceea ce credem noi despre ea. Ne dorim ca Romania sa se schimbe? Noi suntem schimbarea de care are nevoie. Si acum este momentul sa facem asta.


Pana acum nu am facut decat sa ne revoltam, sa ne concentram prea mult asupra problemelor pe care le avem. Toata atentia, toata energia noastra a fost directionata in acest sens. Astfel, nu facem decat sa le acordam o importanta si mai mare, sa le amplificam.


'' Orice soi de demagogie e pentru un popor, ca starea de dezagregare pentru un corp '' - Mihai Eminescu

De ce nu ne punem niciodata intrebarea care este oare cauza tuturor problemelor pe care le avem? Este mult mai usor sa ne plangem de mila, sa credem ca destinul Romaniei a fost si este suferinta. Am ales drumul cel mai usor. Dar el nu este neaparat si drumul cel mai bun. Este mai usor sa dam vina pe altii decat sa luam atitudine si sa actionam cu responsabilitate.


Televiziunea nu face decat sa scoata in evidenta problemele, sa promoveze non-valorile. Intotdeauna am crezut ca daca punem raul in fata suntem mai pregatiti sa infruntam viitorul. Am fost oare mai pregatiti adoptand aceasta atitudine? Sau doar am amplificat ideea ca nu avem noroc, ca ne este dat sa suferim? Noi ne concentram atentia asupra efectelor bolii, simptomatologiei ei si nu asupra cauzelor reale. Tratam efectul, dar cauza nu dispare. In orice boala, indiferent de gravitatea ei, cauza primara este de natura psihologica.


Acum, sa ne gandim la Romania, ca la o persoana in suferinta. Care este cauza? Trebuie sa acceptam ca ar putea fi modul nostru de a gandi la nivel individual si apoi colectiv. Cauza este perspectiva din care privim viata. Romania sufera si suferinta este provocata de mentalitatea noastra colectiva. Am ales sa ne autocompatimim, sa punem raul in fata. Suntem orgoliosi nejustificat, ne pricepem la toate si totusi ne lipseste actiunea. Asta a fost insa alegerea noastra, liberul nostru arbitru.


Trebuie sa ne dam seama unde am gresit. Sa ne asumam propriile greseli ca pe o modalitate de evolutie, nu sa le condamnam. Sa le acceptam si sa invatam din ele. Noi traim in trecut. Trecutul este o parte din noi. Este momentul insa sa traim si sa actionam in prezent. Daca o sa cautam schimbarea in exterior, nu o vom gasi niciodata. Nimeni nu va stii mai bine decat noi cine suntem si ce vrem sa facem. Este timpul pentru autoanaliza, pentru introspectie.
Sa privim prezentul ca pe o oportunitate de a face lucrurile altfel.


Sa gandim altfel, sa fim altfel si sa actionam in consecinta cu noua viziune despe noi insine. Trebuie sa fim mandrii de tara in care traim, sa ne stabilim un nou set de valori. Ceilalti ne vad asa cum suntem noi de fapt. Exista romani talentati, exista romani care arata lumii o alta fata a Romaniei. Noi insa, nu ne promovam valorile, pentru ca talentele reale nu fac audienta. De ce avem pretentii de la ceilalti sa faca ce noi nu putem face? Noi nu stim cine suntem cu adevarat. Sa invatam sa ne cunoastem.


Si abia atunci lumea va putea vedea adevarata fata a Romaniei.






Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu