...

duminică, 21 februarie 2010

Despre onoare....


Societatea romaneasca se confrunta in momentul de fata cu o alegere esentiala care ii va determina cursul evolutiei. Este o alegere intre doua drumuri. Drumul cel mai usor, acela de a ramane blocati in vechile ideologii, de a cara in spate povara trecutului plin de suferinta care ne-a cocosat de-a lungul timpului. Si drumul mai greu, cel al schimbarii. Pe acest drum avem sansa sa ne descoperim propria verticalitate, principiile si valorile care ne definesc. Indreptandu-ne coloana vertebrala, vom privi lumea de la un alt nivel, vom avea o alta perspectiva asupra lucrurilor, vom evolua.


Este momentul sa ne gasim reperele, sa ne amintim ce inseamna onoarea si sa actionam in acord cu aceasta. Onoarea in esenta inseamna respectul pentru sine, respectiv pentru ceilalti. Trebuie sa incepem sa ne vedem conectati cu cei din jurul nostru, sa ne dam seama ca deciziile pe care le luam ii afecteaza in fiecare zi si ca de noi depinde viitorul. Trebuie sa ne redobandim increderea in propriile forte si sa constientizam datoria pe care o avem fata de noi, pentru a trai intr-o societate mai buna, intr-o lume mai buna. Iar pentru a reusi acest lucru, trebuie sa ne intoarcem la origini, la stramosii nostrii, la intelepciunea primordiala a acestora.


Sa incercam sa descoperim in noi acele calitati care definesc un om puternic : integritatea morala, corectitudinea, demnitatea si cinstea.


Intr-adevar in contextul actual, nu se pune pret pe nici unul dintre aceste calitati. Dar asta nu inseamna ca este o situatie acceptabila sau care ne aduce vreun avantaj, dimpotriva. Lipsa de valori ne-a adus in situatia in care ne aflam azi. Traim o criza de identitate care se manifesta la nivel economic, politic si social. Aceasta criza ne arata ca suntem pe drumul gresit, care ne stagneaza evolutia. Trebuie sa redescoperim valoarea cuvantului onoare. Avand onoare si actionand in spiritul acesteia, nu vom mai putea fi egoisti. Vom fi un exemplu de urmat si o inspiratie pentru ceilalti.


Ion C. Bratianu spunea: ‘’ In chestiunile mari, in acelea de ordin moral care stapanesc viitorul unui neam, de care sunt legate interesele lui supreme de onoare si nationalitate, nu pot fi preturi de tocmeala, nu pot fi motive de oportunitate care sa te hotarasca a te compromite, coborandu-te de pe taramul inalt si sigur al principiilor.’’. ’’ Sunteti, domnilor, reprezentantii unui popor care este mandru si poate fi mandru de trecutul sau, si care trebuie sa aiba mare incredere in viitorul sau. Nu scadeti rolul pe care el trebuie sa-l aiba in lume; fiti cat de modesti pentru persoana dumneavoastra, nu fiti modesti pentru poporul pe care il reprezentati.’’


Sa invatam din intelepciunea stramosilor nostrii. Nu ne mai permitem sa facem compromisuri. Trebuie sa ramanem fermi, verticali, pe taramul inalt si sigur al acelor principii care ne ajuta sa mergem mai departe cu incredere. Ne aflam intr-un moment crucial in care nu ne mai putem compromite viitorul.


'' Daca destinul nu depinde de tine, de tine depinde ce faci cu ceea ce iti da destinul '' - Octavian Paler


Viitorul tarii si al lumii este in mainile noastre!

Depinde de noi ce alegere facem!

Este momentul pentru actiune! Este timpul pentru schimbare!



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu