...

duminică, 9 decembrie 2012

Eveniment cultural-educativ la Universitatea Populara Ioan I Dalles, 07 decembrie 2012


,,Copiii ar trebui să fie familiarizați încă de mici, cu noțiuni legate de obiceiuri și tradiții românești, spiritualitate, port popular, meșteșuguri tradiționale, elemente de arhitectură tradițional românească etc. Aceste noțiuni ar trebui să fie predate în școli, ocrotirea si valorificarea moștenirii culturale constituind în prezent una dintre marile noastre responsabilități.'' Bonsi Business Group
In acest sens, v-am invitat să fiți partenerii noștri în creșterea unei tinere generații care să fie mai implicată în cunoașterea patrimoniului cultural și spiritual românesc. La invitatia noastra au raspuns aproape 400 de oameni,  prezenti in 07 decembrie 2012 la Evenimentul> Traditii si Obiceiuri Romanesti de Craciun, Edita a II-a, organizat de Bonsi Business Group.



Asist.univ. Sorina Georgiana Rusu - Departamentul de Proiectare Urbana si Peisagistica din cadrul Universitatii de Arhitectura si Urbanism Ion Mincu.
In scurta sa expunere, dra Rusu si-a propus sa transmita celor prezenti, in principal tinerilor, ca traditiile si obiceiurile romanesti ca parte componenta a peisajului cultural, pot fi studiate si la Sectia de Amenajare si Planificare a Peisajului din cadrul Universitatii de Arhitectura si Urbanism Ion Mincu. 

Peisagistica este un domeniu transdisciplinar, de conexiune intre domenii tehnice si artistice, precum arhitectura, patrimoniu, antropologie, etnografie, folclor, turism, dar si urbanism, mediu, ecologie, geografie... S-a subliniat ideea ca tanara generatie ar trebui sa fie mai implicata in cunoasterea, pastrarea si valorificarea patrimoniului cultural romanesc, iar cei care vor sa aprofundeze aceste domenii, pot alege sa practice meseria de peisagist.



Prof.dr.Corneliu Ioan Bucur - autor al materialului ,,Abecedar si Dictionar Etimologic''a povestit publicului cum i-a venit ideea de a scrie ,‚o carte de taină românească’’

,‚ Cu ani în urmă, un învățător din Voivodina m-a întrebat, după o discuție prelungita târziu în noapte, sub bolta înstelata a satului natal: Domnule Bucur, de ce nu scrii dumneata  ,‚o carte de taină românească’’?
L-am întrebat ce înseamnă ,‚carte de taină’’ ?
- Noi, românii din Voivodina, nu aveam voie de la stăpânire să vorbim românește. Dacă eram auziți, eram aspru pedepsiti. Și atunci vorbeam în taină. Cu timpul, în loc de ,‚a vorbi românește’’, am ajuns a spune cu toții ,‚a tainui’’.
- ,‚Aşadar îmi cereţi să scriu o care despre limba românească?’’
- ,‚Da, o carte care să le spună pruncilor ce fel de limbă vorbeau moşii şi strămoşii noştri şi de unde vin cuvintele din limba noastră’’.

Au trecut ani de atunci, dar cuvântul dascalului din Voivodina nu l-am uitat. Ba mai mult, m-a apăsat o vreme îndelungată, meditând mereu la conţinutul şi forma cărţii promise.

Încet, încet, an de an, a apucat să se înfiripe gândul şi proiectul lucrării: va fi o carte ,‚de destăinuire’’, un abecedar dublat de un dicţionar etimologic, fiecare cuvânt având culoarea distinctă a limbii de origine.....''  Corneliu Ioan Bucur despre cartea sa ,,Abecedar si Dictionar Etimologic''
                                                                             
Dl Bucur a dezvoltat pe parcursul a 20 ani materiale  și programe speciale pentru copii in calitate de Director al Muzeului Civilizatiei Populare Traditionale "ASTRA" Sibiu, unde a creat cel mai mare Muzeu Etnografic în aer liber din Europa. 

Autori: Prof. Dr. Corneliu Ioan Bucur, Raluca Ioana Andrei
Format A4, 60 pagini color
Pret 26 lei/buc.
Comenzi: 0732.601.254  sau  office@bonsiromania.ro


Un public numeros..aproximativ 400 de oameni:  parinti, copii si cadre didactice au fost prezenti in sala de concerte a Universitatii Populare Ioan I Dalles. Intrarea a fost libera insa a necesitat in prealabil confirmarea participarii pe email.



Grupul coral SOUND - ultimele pregatiri inainte de a urca pe scena..



Concert de colinde traditional romanesti - ,,Poveste de Craciun" sustinut de Grupul coral SOUND

Grupul coral SOUND ne-a invitat sa redescoperim colindele intrate în uitare, caracteristice tradiţiilor româneşti din moşi-strămoşi.



La final, copii din sala au fost invitati pe scena de catre dirijorul Voicu Popescu, pentru a canta impreuna cu grupul SOUND, cantecul  Mos Craciun cu plete dalbe. A fost un moment frumos apreciat atat de copii cat si de parintii prezenti.




Eveniment organizat in cadrul Proiectului Romania - O Noua Perspectiva - Oameni, Locuri si Traditii initiat de Bonsi Business Group in 2010.
  






Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu