...

luni, 10 decembrie 2012

Tu cum petreci Craciunul anul acesta?



A sosit luna cadourilor! A trecut deja Mos Nicolae iar acum pregatirile pentru Sarbatorile de iarna sunt in toi. Toti ne gandim la zilele de Craciun cand vom petrece asa cum ne dorim si vom imparti momente unice alaturi de cei dragi.

Totodata, peste tot pe unde mergi, intalnesti ceva care sa-ti aminteasca de sarbatorile ce se apropie: orasul este impodobit cu lumini si diverse alte ornamente de Craciun, magazinele sunt si ele stralucitoare si pline de oferte imbietoare, copiii pe care ii intalnesti vorbesc mereu despre ce le va aduce Mosu’, iar colegii si prietenii te intampina vorbind despre cum isi vor petrece sarbatorile de iarna.

Tu ce faci de Sarbatori ? 

Cum vrei sa fie Craciunul anul acesta?
Vrei sa-l petreci alaturi de familie, intr-o atmosfera calda, inconjurat(a) de mirosul de cozonac cald si de vin fiert ?

Sau poate ca vrei sa petreci undeva departe de casa tot alaturi de familie, dar intr-un loc care sa iti ofere noi experiente, sa mergi acolo unde inca se mai pastreaza traditiile. Sa fii alaturi de familia ta, dar si de alti oameni care impartasesc la fel ca tine nevoia de un Craciun mai putin comercial . 



Copiii ar trebui să fie familiarizați încă de mici, cu noțiuni legate de obiceiuri și tradiții românești, spiritualitate, port popular, meșteșuguri tradiționale etc. Orasul parca ne indeparteaza de adevarata semnificatie a acestor sarbatori, iar comercialul ne indeamna la o adevarata goana dupa cadoul potrivit. Copiii nostri stiu adevarata semnificatie a colindelor? Stiu oare ca exista o diferenta intre cantecele de craciun pe care le invata la scoala (gradinita) si ritualul colindatului ?



In cultura populara traditionala, obiceiurile formeaza un capitol important, fiindca intreaga viata a omului, munca lui din timpul anului si diferitele lui ocupatii, relatiile cu semenii erau intretesute cu obiceiuri. In folclorul nostru, unele obiceiuri au pastrat pana astazi forme ample de desfasurare, in care vechile rituri se imbina cu acte ceremoniale, cu manifestari spectaculoase. Obiceiurile care se mai practica si azi pe teritoriul romanesc si care prezinta forme interesante de integrare in cultura contemporana sunt cele din ciclul Anului Nou, deosebit de ample si pline de semnificatii pentru cultura noastra populara. Practicile traditionale ale sarbatorilor de iarna mostenite din cele mai vechi timpuri se desfasoara si in prezent in forme deosebit de variate, implicand participarea intregii colectivitati. Totusi aceste practici tind sa se piarda daca nu le transmitem din generatie in generatie. Ele sunt o componenta importanta a spiritualitatii noastre, iar copiii nostri ar trebui sa le cunoasca si este datoria noastra de parinti sa le transmitem.


Anul acesta, in perioada 22-27 dec 2012, la MOECIU, Jud Brasov, in cadrul proiectului de promovare a valorilor autentice romanesti - Romania O Noua Perspectiva ne-am propus sa mergem acolo unde inca se mai pastreaza traditiile. Un specialist va fi alaturi de noi pe parcursul sejurului, o persoana in masura sa ne povesteasca mai multe despre ceremonialul sărbătorilor de iarnă si despre satul românesc, păstrătorul viu al tradițiilor din cele mai vechi timpuri. Dl. Ioan Praoveanu, Prof. Dr. în Istorie și Teoria Artei, Cercetător științific pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale, ne va insoti pe parcursul sejurului nostru în zona Moeciu.


MOECIU- zona pitoreasca



Situat intr-o zona muntoasa pe Culoarul Rucar-Bran, la 30 km distanta de Brasov si 58 km de Campulung, comuna Moeciu ofera prilejul de a-ti petrece o minunata vacanta in cadrul unui spatiu rustic si de asemenea posibilitatea de a descoperi datini stravechi. Tot mai multi turisti sunt atrasi în zonã de traditiile românesti.

Zona Bran – Moeciu a cunoscut în ultimii ani o dezvoltare fãrã precedent în agroturism. Privelistile extraordinare si relaxante, Castelul Bran situat la doar 10 kilometri si alte atractii turistice fac din aceastã zonã un loc vizitat de mii de turisti anual. Bioclimatul din zonã este tonic, stimulator, cu aer curat si fãrã praf si alergeni si cu o atmosferã care are un bogat continut de ioni negativi. Pãdurile de brad si fag de pe înãltimile din jur asigurã un aer puternic ozonat. Zona este vizitatã de sute de turisti si pentru cã existã pârtii de schi aproape de statiune. Iubitorii schiului pot ajunge astfel cu masina în mai putin de 30 de minute la mica pârtie dotatã cu cablu, din satul Fundata, la noua pârtie din Bran, sau la Poiana Brasov.



Va asteptam alaturi de noi in acest proiect!

Program> Traditii si obiceiuri românesti de Crăciun
22-27 decembrie 2012, Pensiunea AMI 3*, Moeciu

Mai multe detalii gasiti AICI



Un cadou potrivit de Craciun atat pentru copii cat si pentru parinti! 
Anul acesta, alege sa petreci Sarbatorile de iarna acolo unde inca se mai pastreaza traditiile!

Pentru informații și rezervări va rugăm să ne contactezi:
Telefon : 0732.601.254
Email: office@bonsiromania.ro
Web: www.bonsiromania.ro

B ucuria de a călători conștient!
O rientarea spre valorile autentice românești
N așterea unui nou concept, turismul conștient
S ervicii unice, diverse și accesibile
I nspirați de tainele și istoria României

BONSI TRAVEL ROMÂNIA
Călătorind, te regăsești pe tine însuți!



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu