...

vineri, 14 decembrie 2012

Nicolae Diaconu, membru al Academiei Artelor Traditionale din Romania



,,Este o gratie a olarului lucrator pe roata, care nu se pierde, este respectul pentru bulgarele de lut pe care il framanta si il alinta in acelasi timp pana capata viata. Pentru figurine e putin altfel, se intind foi de lut pe care le lucreaza ca si cum ar lucra cu panza.''  Nicolae Diaconu

Copyright Nicolae Diaconu

Prin talentul sau nativ iesit din comun, prin calitatile exceptionale de plastician ceramist, prin ingeniozitate si perseverenta, Nicolae Diaconu si-a cautat, cu laudabila staruinta, si si-a gasit, dupa ani de cautari, un stil artistic propriu. Migalind de la bulgarele amorf la detaliu semnificat, el “croieste” din lut trupuri si chipuri de oameni, inzestrandu-i cu o maestrie ce tradeaza adevararta arta, cu atitudini, fizionomii si sentimente apartinand unei lumi atat de familiare din pruncie: cea a satului natal.

Ceramica figurativa
  Nicolae si Marius Diaconu-Ceramica figurativa din tata-n fiu

Desface lutul in fasii si-l descanta indelung intre degetele-i puternice dar extrem de sensibile pentru a realiza, rand pe rand, opinci, obiele, itari, ie sau camasa, cojoc sau bunda,caciula sau naframa, care imbraca personajele de o varietate impresionanta, oferindu-le personalitati distincte, complete de o ipostaziere a gesticii si statutului social sau de varsta, ce reconstituie intregul univers al taranului roman. De pe planseta de lucru, din lut, apar pe rand, picioarele taranului (invelite in obiele si apoi incaltate in opinci), trupul, gatul si capul, bratele, ce ies de sub manecile  largi ale camasii,iar la urma caciula.

Lutul, innobilat printr-un intreg process tehnologic ce dureaza mai bine de jumatate de an, devine astfel, taran cu roaba, cu sapa sau cu sacul, taran citind ziarul, sau, pur si simplu, meditand (“cugetand”), fluieras, taranca cu cobilita sau cu covata, colindatori etc.

De obarsie din Tibanesti (Iasi), nascut la 1 Mai 1955, Nicolae Diaconu poarta cu sine amprenta universului rural care l-a zamislit si caruia incearca mereu sa-i descifreze tainele si sa-i reprezinte antropomorfic.

 
                                                           Copyright Nicolae Diaconu

Artistul popular ignora basmele si eresurile, povestile si amintirile lui Creanga,imaginand legende si istorii pentru a le da viata aievea, prin modelarea si arderea argilei.

Dintre toti ceramistii populari si toate formele de expresie plastica a lutului, arta lui Nicolae Diaconuare valoare de unicat atat prin tehnica utilizata, cat si prin universul tematic abordat.
Pentru talentul sau iesit din comun, pentru alitatea si expresivitatea creatiilor sale pentru aparenta sa  clar definita la cultura populara contemporana, pentru meritul de a fi reactivat un gen al artei populare pe cale de disparitie, ceramica figurativa, avand radacini ce coboara pana in celebra plastica ceramica neolitica, Nicolae Diaconu a fost primit in randurile membrilor Academiei Artelor Traditionale din Romania

Expozitiile personale realizate la Bucuresti, Brasov, Buzau si Sibiu, premiile speciale ale juriului obtinute in 1985 la Salonul interjudetean de arta naiva de la Botosani si in 1988 la Salonul Artelor din Bucuresti, prezenta sa la targurile-expozitii din Franta (Ouroux en Morvan)si Germania (Hessenpark Neu Anspach), il recomanda ca unul dintre cei mai prestigiosi artisti ceramisti de sorginte populara, capabil sa inoveze si sa modernizeze arta milenara a lutului, fara a pierde pe drum farmecul inalienabil al operei de arta populara autentice.

                                                              Copyright Nicolae Diaconu

Surse:
http://sofronesti1955.blogspot.ro/ 
www.info-codlea.ro
           
 









Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu