...

joi, 25 martie 2010

Mesagerul Luminii



Sfantul Arhanghel Gavriil (Gabriel) este ingerul Bunei Vestiri, al reinvierii, al compasiunii, al revelatiei divine dar si al pedepsei divine si al mortii. In limba ebraica, Gabriel semnifica ’’ Dumnezeu este puterea mea’’ si este considerat ca fiind guvernatorul Paradisului.

Arhanghelul Gabriel este mesagerul care aduce vesti importante, ingerul darurilor, al intuitiei. El restaureaza viata si lumina in aspectele neclarificate ale ei si faciliteaza comunicarea intre oameni. Ne ajuta sa cultivam adevarul in viata noastra, sa ne respectam individualitatea, sa ascultam intuitia si vocea interioara. Toate religiile il considera pe Gabriel ca mesager divin al Creatorului. Cu ajutorul Arhanghelului Gabriel ne putem descoperi potentialul corpului nostru fizic si a realitatii noaste individuale. El ne ajuta sa avem incredere in puterea noastra si sa devenim la randul nostrum purtatori ai mesajului divin.

Arhanghelul Gabriel sustine capacitatea omului de a putea descoperi frumusetea din el insusi si capacitatea de a simti pe deplin bucuria in toate aspectele vietii. El ne insoteste pe drumul nostru catre Lumina si ne rasplateste de fiecare data, cand cu aspiratie, efort si perseverenta mai urcam o treapta pe scara evolutiei.

Sa ne lasam ghidati de vocea noastra interioara, sa ascultam mesajul pe care ceilalti ni-l transmit si impreuna sa ajutam la transformarea prin care trece tara noastra. Este momentul pentru solidaritate, compasiune, toleranta si iubire. Numai asa vom putea aduce schimbarea in viata noastra. Trebuie sa ne descoperim potentialul, calitatile, sa avem incredere in ele si sa le valorificam. Numai asa vom putea evolua, cu incredere , munca si perseverenta.

Vremurile in care ne-am complacut intr-o anumita situatie, atitudinea de resemnare, incremenirea in gandire si actiune, sunt pe sfarsite. Este timpul pentru schimbare!

In aceasta zi crestinii sarbatoresc Buna Vestire, motiv pentru care ar trebui sa fim deschisi la mesajele pe care Arhanghelul Gabriel le are pentru fiecare dintre noi. S-ar putea sa primim raspunsul la probleme care ne macina de multa vreme. Astazi mai mult decat oricand, sa avem incredere in intuitia noastra, sa fim receptivi la informatia din jurul nostru, la persoanele cu care intram in contact si care au sigur un mesaj pentru fiecare dintre noi.


Traditii populare romanesti

Traditia spune ca, in aceasta zi aducatoare de veste minunata, oamenii nu au voie sa se certe, fiind mare pacat: cine se cearta in ziua de Buna Vestire are necazuri tot anul.

In Bucovina nu se pun oua la closca de Buna Vestire, pentru ca se considera ca ar putea iesi pui cu doua capete si patru picioare. In unele zone, pentru a avea roade bogate in livezi, pomii se amenintau cu toporul si se stropeau cu tuica.

Tot acum, gospodarii din Maramures aduna lucrurile de prisos de prin curti si le dau foc. Ritualul, cunoscut sub numele Noaptea focurilor, e practicat la fiecare casa maramureseana, el durand pana dupa miezul noptii sau pana in zori.

Fiind dezlegare la peste, se spune ca acela care gusta peste de Buna Vestire se va simti tot anul ca pestele in apa. De asemenea, este ziua in care este bine sa se puna pe pragul casei paine si sare pentru hrana ingerilor


Buna Vestire sau Ziua cucului

Potrivit crestinilor, pe 25 martie, Arhanghelul Gavriil i-ar fi vestit Fecioarei Maria ca a fost aleasa de Dumnezeu sa dea nastere Mantuitorului Hristos. In calendarul popular sarbatoarea aceasta se mai numeste si Blagovistenie sau Ziua Cucului, cucul ocupand un loc central in cadrul acestei mult asteptate sarbatori. Cucul perceput ca incarnare a stramosului mitic, pasare cu un pronuntat substrat erotic, anunta sosirea efectiva a primaverii. Primul sau cantec care are loc de obicei la Buna Vestire, trebuie sa fie asteptat de toti oamenii in haine curate, veseli, cu stomacul plin si cu bani in buzunare. Daca nu ar fi indeplinite aceste conditii rituale, oamenii respectivi nu ar beneficia de toate acele lucruri in anul care va urma.

Pe de alta parte, flacaii si fetele il intrebau pe cuc lucruri care ii interesau mai mult, precum: "Cucule voinicule/ Cati ani imi vei da/ pan' m-oi insura (marita)?" Tacerea cucului aducea mare bucurie celor care intrebau, deoarece tacerea echivala cu o casatorie grabnica, in vreme ce cantatul cucului ii aducea la disperare pe tineri, fiecare glas fiind socotit un an de asteptare!

Comportamentul Cucului a facut din el un simbol al nestatorniciei si mai ales, al dragostei tainuite, numita in popor si boala cucului, aici avandu-si originea si cunoscuta expresie: "Mai baiete cucuiete/ Ce ti-e capul tot la fete!"




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu