...

duminică, 14 martie 2010

Repere ale identitatii nationale



Sa incepem sa ne redescoperim tara, aceste locuri incarcate de istorie, semnificatia traditiilor si obiceiurilor populare, sa ne reintoarcem la intelepciunea stramosilor nostri, la origini. Numai atunci vom afla cine suntem cu adevarat si vom intelege care este misiunea noastra in contextul actual. Nu intamplator ne-am nascut pe aceste meleaguri, motiv pentru care trebuie sa aflam de ce este acest loc special si care este legatura noastra personala cu el.

Descoperindu-ne identitatea atat cea personala cat si nationala, vom dobandi incredere in noi ca si indivizi, dar ca si popor. Numai in momentul in care stii cine esti, care iti sunt calitatile si defectele, atunci esti pregatit sa faci fata mai bine destinului tau. '' Daca destinul nu depinde de tine, de tine depinde ce faci cu ceea ce iti da destinul '' - Octavian Paler

Căluşul a fost folosit ca unul dintre argumentele importante ale vechimii, unităţii şi continuităţii neamului, ca un reper al identităţii noastre naţionale.

Căluşul este considerat de specialişti cel mai vechi şi mai spectaculos dans popular românesc. Alături de 43 de obiceiuri din întreaga lume, Ritualul Căluşului a fost proclamat de către UNESCO ”Capodoperă a patrimoniului cultural imaterial al umanităţii” în 2005, iar aşa cum cere UNESCO el trebuie să fie: protejat, păstrat, promovat şi transmis.
Patrimoniul imaterial al umanităţii cuprinde valori tradiţionale ale naţiunilor, precum cântecul, dansul, naraţiunea folclorică.

Dansul calusarilor are origini mistice in Vechea Dacie, este un act de creatie fenomenal care a rezistat viu peste 2000 de ani. Prin dans, muzică, costum, texte, gesturi şi comportamente, căluşarii îşi exercită puterile asupra comunităţii. Simbol al identităţii naţionale, ritual şi act artistic, jocului calusarilor i se atribuie următoarele roluri şi funcţii: vindecare, profilactice, transferului de forţă vitală, de sănătate, de protecţie, de invocare a fertilităţii.

Considerat si un joc popular cu proprietati curative, mai ales preventive, ar fi bine in anumite perioade ale anului sa il privim macar ca sa ne incarcam de energie.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu