...

marți, 14 decembrie 2010

Traditii si Obiceiuri Romanesti de Craciun, Editia I, Bucuresti, 9-10.12.2010


In perioada 9-10 decembrie 2010 a avut loc Evenimentul – ’’Traditii si obiceiuri romanesti de Craciun’’, la Casa Universitarilor din Bucuresti. Prin acest eveniment organizatorii si-au propus a realiza o calatorie inspirata de redescoperire a spiritului poporului roman, a traditiilor si obiceiurilor populare, legende, mituri dar si acele locuri incarcate de istorie pastratoare a spiritualitatii romanesti.

S-a prezentat ceremonialul sarbatorilor asa cum a fost el pastrat de romani peste veacuri. Originea cuvantului colind, mesajul lui religios si folcloric, obiceiurile si traditiile romanesti precum si varietatea manifestarilor prilejuite in aceasta perioada a anului.

In cultura populara traditionala, obiceiurile formeaza un capitol important, fiindca intreaga viata a omului, munca lui din timpul anului si diferitele lui ocupatii, relatiile cu semenii erau intretesute cu obiceiuri. In folclorul nostru, unele obiceiuri au pastrat pana astazi forme ample de desfasurare, in care vechile rituri se imbina cu acte ceremoniale, cu manifestari spectaculoase.

Obiceiurile care se mai practica si azi pe teritoriul romanesc si care prezinta forme interesante de integrare in cultura contemporana sunt cele din ciclul Anului Nou, deosebit de ample si pline de semnificatii pentru cultura noastra populara. Practicile traditionale ale sarbatorilor de iarna mostenite din cele mai vechi timpuri se desfasoara si in prezent in forme deosebit de variate, implicand participarea intregii colectivitati.

Programul a fost sustinut de specialisti din domeniul academic si al cercetarii stiintifice:
Prof. univ. dr. Corneliu Ioan Bucur, Sabina Ispas - academician, Director al Institutului de Etnografie si Folclor – Constantin Brailoiu- Bucuresti, Costion Nicolescu - doctor in teologie la Institutul de Teologie Ortodoxa „Saint Serge“ din Paris si cercetator la Muzeul Taranului Roman din Bucuresti; Prof. univ. dr. Ecaterina Lung - prodecan al Facultății de Istorie din cadrul Universității București; Prof. univ. dr. Puiu Nistoreanu, Prodecan Facultatea de Comert - ASE Bucuresti si Prof. univ. dr. Gabriela Tigu, Sef catedra de Turism-Servicii,Facultatea de Comert, ASE Bucuresti.

Ansamblul folcloric ''Florile din Cucuieti '' Bacau si muzica bizantina religioasa de Craciun sustinuta de Grupul psaltic ''Stavropoleos'' Bucuresti au dat evenimentului un plus de valoare.

Evenimentul ’’Traditii si obiceiuri romanesti de Craciun’’ face parte din Proiectul '' Romania - O Noua Perspectiva'' - care prin actiunile specifice pe care le pregateste are menirea de a trezi si dezvolta constiinta culturala, spirituala si turistica a romanilor si strainilor deopotriva, pentru destinatia Romania prin promovarea valorilor romanesti autentice intr-o abordare holistica si participativa, in vederea cresterii interesului asupra Romaniei atat din punct de vedere turistic, cultural cat si spiritual.

Proiectul este initiat de Bonsi Business Group Romania si sustinut de Asociatia Academica de Cercetare in Turism si Servicii ''CACTUS''- din cadrul Academiei de Studii Economice Bucuresti.

sâmbătă, 27 noiembrie 2010

'' ROMANIA – O NOUA PERSPECTIVA '' - Proiect de promovare a valorilor autentice romanesti



Promovarea valorilor autentice, in Romania si in strainatate, reprezinta un deziderat, astfel incat imaginea Romaniei sa contribuie la crearea unui profund sentiment de demnitate si respect international.


Proiectul '' ROMANIA - O NOUA PERSPECTIVA '' isi propune sa trateze si sa inteleaga cultura ca o entitate vie, o trasatura fundamentala care face societatea in care traiesc oamenii, sa fie constient umana. Se incearca in primul rand constientizarea propriilor valori culturale, intelegerea sensurilor actuale ale culturii si apropierea de alte culturi, cunoasterea si familiarizarea indivizilor cu sensurile conceptului de cultura la dimensiunile lumii actuale si a relatiei dintre traditie si inovatie.

Proiectul – '' ROMANIA – O NOUA PERSPECTIVA'' prin actiunile specifice pe care le pregateste are menirea de a trezi si dezvolta constiinta culturala, spirituala si turistica a romanilor si strainilor deopotriva, prin promovarea valorilor romanesti autentice intr-o abordare holistica si participativa, in vederea cresterii interesului asupra Romaniei atat din punct de vedere turistic, cultural cat si spiritual. Ne propunem sa ii creionam Romaniei o alta imagine atat in constiinta romanilor cat si a strainilor.


Romania se va dezvolta numai prin valorile autentice, prin diseminarea reperelor culturale simbolice proprii, care au consistenta si care se bucura de o larga recunoastere.


Proiectul contine obiective majore - care urmeaza a consolida intern si international relatia dintre institutii, asociatii, organizatii, contribuind la reasezarea Romaniei in randul destinatiilor turistice de renume international:

- Promovarea patrimoniului turistic romanesc – prin particularitati si unicitate ;
- Promovarea patrimoniului cultural romanesc – sinteza a modalitatilor de expresie a unui popor prin istorie, arta, arhitectura, muzica, teatru etc.
- Promovarea patrimoniului spiritual romanesc – cunoasterea modalitatilor locale de pastrare si promovare a specificului cultural, a traditiilor, obiceiurilor, mestesugurilor si respectul pentru valorile autentice; identificarea si integrarea elementor de spiritualitate din cele mai vechi timpuri, care au pastrat vie identitatea, originalitatea si unitatea spiritului poporului roman.

Se urmareste cresterea unei tinere generatii care va fi mai implicata in pastrarea, valorificarea si dezvoltarea patrimoniului national material si imaterial.

Cooperarea intre autoritatile publice si mediul privat, respectiv organizatii non-profit, asociatii ale oamenilor de afaceri, pentru realizarea acestui proiect va produce efecte pozitive in diseminarea interna si internationala a valorilor romanesti autentice (oameni, locuri, traditii).

Globalizarea si problema pastrarii identitatii culturale constituie o provocare pentru lumea contemporana. Globalizarea este un concept utilizat frecvent, avand conotatii si implicatii majore la nivelul culturii unei tari. Globalizarea nu poate avea loc in afara unei structuri culturale performante care sa aiba capacitatea de adaptare, permitand transferul cultural, schimbul valorilor materiale si spirituale. Doar o asemenea societate poate evolua rapid in scopul valorificarii modelului cultural in forme ale unei permanente schimbari.

Identitatea culturala la ambele niveluri – national si international – ramane una din principalele necesitati psihologice si spirituale. Imposibilitatea de a-si putea pastra propria identitate, conduce in mod automat si de altfel firesc, la conflicte in interiorul unei societati, sau in cadrul societatilor dintr-o anumita regiune. Exista o mostenire culturala comuna a omenirii, a carei ocrotire si valorificare constituie una dintre marile responsabilitati la momentul actual.


Romania are de promovat un potential turistic de o mare diversitate, armonios si simetric repartizat in teritoriu, care ofera posibilitatea practicarii intregii game de forme de turism si pe toata durata anului. Cunoasterea produselor romanesti prin turism reprezinta un factor principal de promovare internationala a economiei Romaniei si de dezvoltare a pietei interne a acesteia.


In acest context, proiectul '' ROMANIA - O NOUA PERSPECTIVA'' are ca obiectiv specific promovarea potentialului turistic romanesc prin imbunatatirea imaginii de tara cu scopul de a promova Romania in strainatate si de a creste atractivitatea sa pentru turism si afaceri precum si prin instituirea unui sistem integrat a ofertei turistice romanesti.

miercuri, 22 septembrie 2010

Cand viata iti face cadou o vacanta



Calea omului nu-i asternuta cu iarba moale, ci o carare prin munti, plina de bolovani. Dar ea duce in sus, inainte, tot mai sus catre soare ...

Alegerea drumului in viata este asemeni hotararii de a urca pe varful unui munte. Poate fi o decizie atat intuitiva, spontana, cat si una foarte bine calculata. Poti fi perfect echipat stiind exact unde ar trebui sa ajungi si ce ai de vazut. Sau poate fi pur si simplu un impuls de moment, un sentiment ca asta trebuie sa faci si sa actionezi in consecinta. Asteptarile noastre legate de rezultatul calatoriei pot fi de asemenea diferite. Unii au vazut in poze obiectivul sau au auzit descrierea cuiva care a ajuns acolo. Altii nu au nici o informatie in acest sens si sunt impinsi doar de o dorinta aprinsa de a se lasa surprinsi de necunoscut. Cei pregatiti insa risca sa isi faca si cele mai multe griji. Ei stiu ce obstacole ar putea intampina si se gandesc la depasirea lor chiar inainte de a le intalni. Este bine sa fii pregatit, atata timp cat grijile nu iti rapesc din bucuria experientei in sine. Pentru ceilalti, totul devine o provocare. Orice moment este tratat cu multa luciditate si deschidere atunci cand se produce.

Parcurgerea acestui traseu este asemenea drumului pe care alegi sa il parcurgi in viata. Pregatit sau nu, trebuie sa il faci. Este o alegere pe care trebuie sa ti-o asumi. Mai importanta decat pregatirea este atitudinea. Privesti natura ca pe un prieten care te ajuta sau ca pe un dusman pe care trebuie sa il infrunti mereu? Te adaptezi conditiilor sau le opui rezistenta?

Pe munte esti ghidat de indicatoare, semne care iti confirma ca esti pe traseul ales. In drumul vietii esti intotdeauna ghidat de semne de confirmare sau de avertizare. Trebuie doar sa fii atent la ele si sa le recunosti . Nu ai cum sa nu le vezi daca esti receptiv.

Indiferent cat de pregatiti am fi, natura ne poate oferi momente surprinzatoare, care sa ne incerce rezistenta, ambitia si determinarea. Niciodata nu stii la ce sa te astepti. Vremea poate fi capricioasa si in orice moment se poate schimba radical. Se poate lasa o ceata densa si nu mai poti vedea nimic in jurul tau. Atunci trebuie sa te bazezi doar pe intuitie si nu pe calcule. Iar cand faci asta semnele vor aparea la un moment dat sa iti confirme daca esti pe drumul cel bun sau nu. Poti trai stari de renuntare, de frica, de nesiguranta. Te poti gandi daca oare a meritat efortul, daca a fost ales momentul potrivit, daca o sa iti atingi scopul. Cert este, ca nu ai cum sa te intorci inapoi. Ai pornit si trebuie sa continui indiferent de greutatile pe care le intampini pe parcurs.

Atunci cand esti prea obosit, natura iti va oferi un moment de ragaz. Fie vremea va fi foarte rea si nu vei mai putea continua. Fie va fi frumoasa si iti va aparea in cale o ocazie pentru a te odihni. Trebuie sa privesti acest moment ca pe un cadou pe care il primesti, pentru a te reconecta la tine si la scopul tau. Uneori viata iti poate oferi cadou o vacanta si tu sa nu o recunosti ca atare. Cand simti ca nimic nu iti mai iese asa cum vroiai, trebuie sa te opresti putin. Poate ca te-ai indepartat de tine, de obiectiv sau iti lipseste entuziasmul initial. Poate ca totul a inceput sa devina o corvoada in loc sa fie o bucurie. Ai nevoie sa iti aduci aminte de ce ai luat aceasta decizie si sa iti recapeti increderea si fortele. Vremea se va imbunatati atunci cand tu vei fi pregatit sa continui. Nu trebuie sa dai vina pe ea ca pe un obstacol ce iti sta in cale. Trebuie sa o privesti ca pe o oportunitate.

Momentul ales pentru a ajunge in varf este esential. Daca nu esti acolo la timpul potrivit, risti sa nu te poti bucura de frumusetea peisajului. Daca te grabesti si nu profiti de o pauza atunci cand ti se ofera, nu vei obtine rezultatul pe care il asteptai.

In viata, drumul este la fel de important ca si atingerea obiectivului propus. Daca nu reusesti sa te bucuri de drum, atunci nu te vei bucura nici de obiectiv. Trebuie sa ai incredere ca esti ghidat si ca nu ai cum sa te ratacesti. Ori de cate ori te pierzi, esti ajutat sa te regasesti. In momentul in care ai ajuns sus satisfactia va fi maxima. Prin ochii tai, peisajul poate sa depaseasca cu mult asteptarile pe care ti le-ai facut, pozele pe care le-ai vazut, impresiile pe care le-ai ascultat.

Trebuie sa inveti sa te bucuri de viata. Sa folosesti orice moment care iti apare in cale ca pe o ocazie de a te regasi. Uneori viata iti poate oferi o vacanta. Profita de ea!

joi, 2 septembrie 2010

INCEPUT


Inceput de septembrie, aer curat, rece, un pic intepator si un cer senin cum nu vezi zilnic. Este acolo mereu, dar ma opresc rar sa il privesc. Pentru un moment am impresia ca sunt in alta parte, in alt loc. Sau poate ca sunt. De fapt nu stiu unde sunt sau unde ar trebui sa fiu. Pur si simplu SUNT. Numai asta conteaza. Este o senzatie ciudata, placuta si bulversanta in acelasi timp. Totul este nou, dar in acelasi timp foarte cunoscut. Parca vad totul pentru prima oara, admir formele cladirilor, parcurg strazile serpuite, ascult fosnetul frunzelor. Pentru un moment am impresia ca sunt pe o poteca luminoasa de munte, dar in secunda urmatoare soarele cald ma duce cu gandul la nisipul arzator, la briza marii. O stare de liniste si pace imi inunda fiinta. Dupa zile intregi de dezorientare, de cautare a unui sens, a ceea ce sunt sau a ceea ce vreau sa fiu, imi dau seama ca nu conteaza. Toate aceste cautari sunt ale mintii care are nevoie sa se identifice cu ceva. Pentru a gasi sensul trebuie doar sa fiu. Sa las totul se sa manifeste prin mine, sa am incredere ca voi ajunge unde trebuie sa fiu, la momentul potrivit. Este o stare la care ajung dupa ce mintea a obosit, nu mai stie incotro sa mearga, ce sa faca, in sfarsit tace pentru o secunda. Imi dau seama ca sunt mai mult decat gandurile mele, devin constienta de propria fiinta si automat de tot ce ma inconjoara. Cum as putea insa sa pastrez acesta stare mai mult timp? Imi dau seama ca este mai usor sa traiesc aceasta experienta dimineata, cand orasul este inca amortit si e liniste. Provocarea este sa fiu la fel de prezenta si in momentul de freamat maxim. Sa ma opresc si sa privesc totul ca si cand as face asta pentru prima oara. Sa ma redescopar zilnic.

marți, 27 aprilie 2010

Redescoperind Intelepciunea

Auguste Rodin - Ganditorul

Ce este intelepciunea?

Acest cuvant pare atat de greu "digerabil" chiar de la prima lui rostire si angreneaza in miscare toti neuronii in incercarea explicarii lui. In momentul in care te eliberezi de "munca" propriei minti raspunsul vine, de la sine...

Intelepciunea se gaseste in fiecare dintre noi! Trebuie doar sa ne facem timp pentru ea, sa ii dam atentie, sa o scoteam la suprafata, sa ne folosim de ea! O avem inca de cand ne-am nascut, "incorporata" in acest mecanism complex numit OM. Este gata sa ne fie alaturi oricand pentru a ne lumina in momentele de cumpana. Insa, pe masura ce timpul trece uitam de existenta ei si devenim neincrezatori si neputinciosi in fata provocarilor vietii.

V-ati imaginat vreodata cum ar fi lumea daca fiecare dintre noi s-ar evalua la adevarata lui valoare? Daca am fi increzatori si ne-am potenta la maxim capacitatile pentru a le pune in slujba celorlalti? Daca ne-am completa unii pe altii, avand un rol bine definit in societate?

Fiecare dintre noi poseda talente si capacitati incredibile care sunt asternute si uitate, acolo, sub patura criticilor si comparatiilor ce se fac intre oameni, a propriilor temeri. Cei ce reusesc in viata sunt cei ce au incredere in fortele lor si se lasa purtati de valul intuitiilor. Si de multe ori, nu sunt neaparat mai inzestati decat ceilalti. Increderea insa, face diferenta...

De foarte multe ori vedem copii care acolo, in mintea lor pura, neatinsa de limitarile aduse de societate, plina de intelepciune, gasesc cele mai bune solutii la diferite probleme , care pentru adulti par fara rezolvare. Si totul este atat de simplu..

Lumea s-a complicat atat de mult incat nu poate concepe nici macar ideea ca in simplitate sta toata rezolvarea problemelor. Parca sunt legati la ochi, se scarpina cu mana dreapta la urechea stanga incarcand sa gaseasca solutia, cand ea se afla exact in fata lor.

Redobandind intelepciunea copilului din noi, deschizand bine ochii, putem fi cu adevarat adulti, responsabili de toate actiunile noastre si traind intr-o lume a ARMONIEI!


Semnat - Ruxandra-Ioana

joi, 22 aprilie 2010

Ziua Pamantului 2010



Aparuta in 1970, Ziua Pamantului simbolizeaza lupta impotriva poluarii si problemelor climaterice. Spre deosebire de mai noua si deja mai populara Ora a Pamantului, Ziua Pamantului (Earth Day) se sarbatoreste in fiecare an pe 22 aprilie si nu presupune o actiune simbolica precum stinsul luminii.

Cu toate acestea, Ziua Pamantului a avut un rol foarte important in mediatizarea problemelor climaterice ale Pamantului. Ea a dat nastere unei organizatii (Earth Day Organization) cu filiale in peste 170 de tari si rezultate notabile in constientizarea omenirii asupra problemelor de mediu, efectelor poluarii, etc.

In 1970, in urma eforturilor senatorului american Gaylord Nelson, s-a ajuns la concluzia ca e cazul sa se faca ceva pentru a se atrage atentia asupra pericolelor ce pot fi provocate de degradarea mediului inconjurator. Aceasta in conditiile in care nimanui nu ii pasa de acest aspect si de efectele pe termen lung avute de dezvoltarea acerba asupra mediului inconjurator. Astfel, pe 22 Aprilie 1970 a avut loc in Statele Unite una dintre primele manifestatii ecologiste de anvergura, la care au participat milioane de oameni.

Alaturi de mult mai tanara miscare asemanatoare, Ora Pamantului, aceasta este doar o incercare de a atrage atentia asupra importantei protejarii mediului inconjurator. Iar daca in 1970 acest aspect era privit cu dezinteres, ca un moft, in prezent efectele incalzirii globale se vad din ce in ce mai clar. Dar si eforturile marilor puteri, in aceasta directie, sunt din ce in ce mai accentuate.

Sursa: www.ziuapamantului.com

Fereastra sufletului...

"O pereche recent casatorita s-a mutat intr-un cartier foarte linistit.
In prima dimineata din noua casa , in timp ce isi savurau cafeaua, femeia observa, privind pe fereastra, o vecina care isi intindea cearceafurile in balcon .

Ce cearceafuri murdare intinde vecina noastra in balcon ..!
Cred ca are nevoie de un nou sapun...poate ar trebui s-o invat sa-si spele cearceafurile !


Sotul ei privi si ramase tacut.

Si asa, la fiecare doua sau trei zile femeia repeta observatiile, in timp ce vecina isi intindea rufele la soare.

Dupa o luna femeia ramase surprinsa vazand ca vecina sa intindea cearceafuri mult mai curate si ii spuse sotului ei: Priveste, a invatat sa spele rufele! O fi invatand-o alta vecina??

Sotul ei ii raspunse:
Nu, azi m-am trezit mai de dimineata si am spalat geamurile casei noastre ! "



Perspectiva asupra vietii depinde foarte mult de curatenia sufletului nostru. Sufletul este fereastra prin care privim lumea, un filtru prin care ne raportam la realitatea din jur.

Astfel, aceeasi situatie poate fi traita diferit de catre persoane diferite. In sine, o anumita realitate nu este buna sau rea, doar noi prin prisma atitudinii noastre fata de ea, o catalogam intr-un fel sau altul.
Daca experientele prin care trecem nu sunt in concordanta cu ce ne dorim sau simtim, cauzele si raspunsurile trebuie sa le gasim tot in noi. Trebuie sa ne acordam la dorinta sufletului nostru si sa ne eliberam de prejudecati, de acele modele de gandire care ne limiteaza evolutia.

Noi suntem singurii responsabili de realitatea pe care alegem sa o traim. In momentul in care ne dam seama de acest lucru, perceptia ni se va schimba.
Curatand fereastra sufletului nostru, vom privi lumea mult mai clar. Aceeasi realitate va avea noi semnificatii. Ea de fapt, nu se schimba, se va modifica doar modul nostru de a o percepe si de a ne raporta la ea.


Sa alegem sa privim viata dintr-o noua perspectiva!

duminică, 4 aprilie 2010

Faclii de lumina

Cuvantul romanesc Paste provine din cuvantul ebraic Pesah care inseamna trecere. Sarbatoarea Pascala considerata si Sarbatoarea Sarbatorilor reprezinta astfel, trecerea umanitatii de la intuneric la lumina. Simbolul luminii exprima sensurile cunoasterii ca act de inaltare, deoarece lumina elibereaza fiinta si o pune in legatura cu divinitatea.

Din perspectiva crestina, lumina este semn al dumnezeirii si al inceputului. Lumina este forta primara a nasterii lumii, este energie. Ea cuprinde sensurile intregii creatii privind timpul si spatiul, spiritul si materia, istoria si intreg universul.

Invierea, respectiv lumina Sfintelor Paste reprezinta fulgerul care lumineaza constiinta oamenilor, curantandu-i de ideile preconcepute, este inlaturarea mitului si a legendei. Invierea reprezinta evidentierea de catre Dumnezeu a valorii infinite a persoanei umane, cat si libertatea sa totala fata de legile constrangatoare ale naturii si istoriei.

Cu aceasta ocazie ni se dezvaluie ca viata umana poate cunoaste o mutatie radicala: transformarea sa definitiva in viata spirituala divina, fara ca ea sa-si piarda identitatea de natura umana creata. Invierea ne arata importanta infinita a vietii noastre in trup, a vietii noastre in istorie, intrucat prin trup persoana umana se integreaza in istorie. Astfel, faptele fiecaruia savarsite in timpul vietii vor avea valoare si rezonanta eterna, vor modifica atat mediul cat si constiinta colectiva. Este esential sa ne dam seama de aceste lucruri si sa ne asumam individual aceasta responsabilitate.

Deasemenea, lumina este un simbol al iubirii neconditionate. Ea se resfrange in sapte culori si nenumarate nuante, asemeni unui curcubeu. Fiecare culoare este un mod de exprimare si de concretizare a iubirii, in diferitele forme ale experientei personale si sociale, spirituale si culturale, in relatia dintre barbat si femeie, in relatiile dintre popoare, dintre civilizatii, omenire si creatie.

Mai mult ca oricand, acum, cu ocazia Sarbatorilor de Paste sa ne deschidem sufletul si mintea, sa lasam lumina sa patrunda in interior, sa ne transformam si astfel sa radiem asemeni unor faclii de lumina.

joi, 1 aprilie 2010

Traditii romanesti - Oul Cosmic



"Oul a sintetizat misterul Creatiunii; dintr-un ou trebuie sa se fi nascut Universul, Lumea, deci si omul. Oul cosmic trebuie presupus la baza credintei tututor popoarelor din lume", marturiseste Artur Gorovei in studiul de folclor.

Incondeierea oualor pentru Paste este un obicei foarte vechi in traditia romaneasca, fiind o marturie a continuitatii datinilor si credintelor legate de Paste, dar si un element cultural. Semnificatia oului rosu este legata atat de invierea lui Iisus cat si de regenerarea si renasterea naturii. Oul este un simbol primordial, un simbol al vitalitatii. Vopsirea oualor este realizata dupa traditie joia si sambata din Saptamana Mare.

Simbolurile sunt diverse, fiind folosite elemente geometrice, vegetale, animale, religioase, variate in functie de zona si traditie. Respectand traditia, acest obicei a fost treptat ridicat la nivel de adevarata arta, fiind folosite tehnici diverse pentru infrumusetarea oului. Cele mai folosite motive sunt crucea, motivele vegetale (frunze, flori, spice), animale diverse, unelte casnice.

In conceptia populara, oul rosu de Paste ar avea puteri miraculoase, de vindecare si de indepartare a raului, fiind purtator de sanatate, vigoare si spor. Adesea mesterii populari reusesc sa transforme un banal ou intr-o adevarata opera de arta miniaturiala, cu migala si talent incredibile

Ouale se incondeiaza folosind chisita, acesta fiind un instrument simplu format dintr-o tija metalica subtire care este fizata pe o coada de lemn. Cu ajutorul acestei tije se ia ceara in stare topita si se aplica pe coaja oului in diverse modele.

Din traditie se stie ca ouale de Pasti in general sunt colorate in patru nuante: rosu, albastru, galben si verde. Care este simbolistica lor? De ce se vopsesc ouale de Pasti folosindu-se aceste culori? Rosul simbolizeaza focul, care este purificator sau sangele care inseamna viata. Albastrul cerul, infinitul si implicit divinitatea. Verdele semnifica viata, cresterea si renasterea, fiind culoarea vegetatiei ce odata cu primavara revine la viata. Soarele si bogatia sint reprezentate de culoare galbena.

Pe vremuri, femeile nu foloseau vopsele chimice, ci de boieli naturale, extrase din foile de ceapa rosie (pentru culoarea rosie), ceapa alba, flori de tei sau frunze de mesteacan (galben). Cu ajutorul viorelelor vopseau ouale in albastru, pentru verde se întrebuinţa rachitica.

In Romania, cea mai veche mentiune despre obiceiul vopsirii oualor de Paste se regaseste in amintirile lui Antonio Maria del Chiaro, un calator florentin care a descris multe dintre obiceiurile romanilor. In Moldova, se aminteşte despre ouale de Paste in cronica lui Gheorgache, al doilea logofat de la Iasi, in anul 1762.

Peste tot in Romania, cei care participa la slujba Invierii se spala, in prima zi de Paste, cu apa proaspata in care s-a pus macar un ou rosu si cativa bani, odata din aur sau argint. Cu oua rosii se fac descantece pentru dureri de dinti, de urechi sau de gat. Manjilor li se leaga de gat un gavan de lingura folosita la inrosirea oualor, existand credinta ca astfel vor fi feriti de rele. Ouale rosii de pichire se intrebuinteaza ca leac pentru muscatura de sarpe si în farmece de dragoste. Stergarul cu care au fost sterse ouale abia inrosite se pastreaza un an pentru ca e bun la durerea de urechi.

La Paste, la romani exista obiceiul ciocnirii oualor. Se ciocnesc numai oua rosii dupa un anumit ceremonial, fara nici o abatere. Oul are trei parti: varful (care se numeste cap), partea opusa (dos) si fetele laterale (coaste). In prima zi de Paste se ciocneste numai cap cu cap, a doua zi se poate ciocni cap cu dos iar in zilele urmatoare dos cu dos. Ca regula generala, primul care ciocneste este cel mai varstnic barbat de la masa.

joi, 25 martie 2010

Campania “Let`s Do It, Romania!”

Let’s Do It, Romania!


Astazi, 25 martie 2010, s-a lansat oficial “Let`s Do It, Romania!”, cel mai mare proiect de implicare socială organizat până în prezent în România, care îşi propune curăţarea mormanelor de gunoi generate de oameni în arealele naturale ale ţării, într-o singură zi. Ziua de Curăţenie Naţională anunţată astăzi în premieră va fi 25 septembrie 2010, dată la care toţi românii sunt aşteptaţi să participe la “schimbarea la faţă” a României.

În aprilie, proiectul intră într-o etapă foarte importantă, cartarea, realizată cu ajutorul voluntarilor înscrişi prin intermediul site-ului proiectului. Aceasta presupune determinarea mormanelor de deşeuri din arealele naturale şi stabilirea coordonatelor acestora cu ajutorul GPS-ului, informaţiile fiind ulterior încărcate într-un soft special. Rezultatul final al acestei acţiuni este harta deşeurilor din România, în baza căreia vor putea fi estimate resursele necesare pentru reuşita proiectului, inclusiv numărul de voluntari necesari în ziua de curăţenie. În acest moment sunt înscrişi pentru cartare 1543 de voluntari din 3500 necesari la nivel naţional, iar acţiunile propriu-zise vor începe în judeţul Cluj.

S-au alăturat proiectului ca parteneri atât autorităţi centrale: Ministerul Mediului şi Pădurilor, Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sporturilor, Agenţia Naţională Apele Române, Jandarmeria Română, Regia Naţională a Pădurilor – ROMSILVA, Ministerul Culturii şi Cultelor, Administraţia Parcul Natural Bucegi, Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului, cât şi o parte din cele locale.

Etapele incluse în derularea “Let’s Do It, Romania!” sunt: înscrierea voluntarilor pentru echipa centrală (şi formarea echipelor de lucru); realizarea hărţii deşeurilor (care include procesul de cartare); comunicarea (anunţarea şi mobilizarea diferitelor tipuri de public); acţiunea de curăţare (practic ziua de implicare masivă a populaţiei); încheierea (evaluarea impactului, concluzii, predarea ştafetei mai departe).

Fiind vorba de un proiect de mare amploare, este necesar sprijinul întregii societăţi civile, de la autorităţi centrale şi locale, companii, ONG-uri, furnizori de spaţiu media, persoane publice, furnizori de servicii şi până la publicul larg, care se poate înscrie pentru poziţii de coordonare locală, ca voluntar pentru procesul de cartare, cât şi pentru Ziua de Curăţenie Naţională, atunci când formularul de înscriere va fi disponibil pe:
site-ul oficial http://www.letsdoitromania.ro/.

“Let`s Do It, Romania!”este inspirat din iniţiativa Estoniei, unde 50 000 de voluntari au luat parte la ziua de curăţenie organizată pe data de 3 mai 2008. Ideea a devenit un adevărat fenomen, şi alte ţări urmând exemplul Estoniei: Letonia, Lituania şi Portugalia sunt state în care ideea a avut de asemenea succes, iar pe lista viitoare s-au înscris, în afara României, Slovenia şi India. România este cea mai mare ţară din Europa în care se va organiza acest proiect. Echipa de organizare cuprinde 60 de voluntari, atât membri ai unor ONG-uri, cât şi persoane fizice.

Până la acest moment, proiectul a reuşit să adune peste 20 000 de susţinători individuali, prin intermediul reţelelor de socializare, care se pot transforma în voluntari în ziua stabilită pentru curăţenie.

În afara obiectivului evident, curăţarea ţării de deşeuri, proiectul are şi o importantă componentă de educare şi responsabilizare a populaţiei, în ceea ce priveşte grija faţă de mediul înconjurător.

“Let`s Do It, Romania!” este proiectul tuturor celor care cred că în România se întâmplă şi lucruri pozitive, atunci când fiecare este dispus să contribuie, chiar cu foarte puţin: o singură zi, pentru o Românie curată.


Mesagerul Luminii



Sfantul Arhanghel Gavriil (Gabriel) este ingerul Bunei Vestiri, al reinvierii, al compasiunii, al revelatiei divine dar si al pedepsei divine si al mortii. In limba ebraica, Gabriel semnifica ’’ Dumnezeu este puterea mea’’ si este considerat ca fiind guvernatorul Paradisului.

Arhanghelul Gabriel este mesagerul care aduce vesti importante, ingerul darurilor, al intuitiei. El restaureaza viata si lumina in aspectele neclarificate ale ei si faciliteaza comunicarea intre oameni. Ne ajuta sa cultivam adevarul in viata noastra, sa ne respectam individualitatea, sa ascultam intuitia si vocea interioara. Toate religiile il considera pe Gabriel ca mesager divin al Creatorului. Cu ajutorul Arhanghelului Gabriel ne putem descoperi potentialul corpului nostru fizic si a realitatii noaste individuale. El ne ajuta sa avem incredere in puterea noastra si sa devenim la randul nostrum purtatori ai mesajului divin.

Arhanghelul Gabriel sustine capacitatea omului de a putea descoperi frumusetea din el insusi si capacitatea de a simti pe deplin bucuria in toate aspectele vietii. El ne insoteste pe drumul nostru catre Lumina si ne rasplateste de fiecare data, cand cu aspiratie, efort si perseverenta mai urcam o treapta pe scara evolutiei.

Sa ne lasam ghidati de vocea noastra interioara, sa ascultam mesajul pe care ceilalti ni-l transmit si impreuna sa ajutam la transformarea prin care trece tara noastra. Este momentul pentru solidaritate, compasiune, toleranta si iubire. Numai asa vom putea aduce schimbarea in viata noastra. Trebuie sa ne descoperim potentialul, calitatile, sa avem incredere in ele si sa le valorificam. Numai asa vom putea evolua, cu incredere , munca si perseverenta.

Vremurile in care ne-am complacut intr-o anumita situatie, atitudinea de resemnare, incremenirea in gandire si actiune, sunt pe sfarsite. Este timpul pentru schimbare!

In aceasta zi crestinii sarbatoresc Buna Vestire, motiv pentru care ar trebui sa fim deschisi la mesajele pe care Arhanghelul Gabriel le are pentru fiecare dintre noi. S-ar putea sa primim raspunsul la probleme care ne macina de multa vreme. Astazi mai mult decat oricand, sa avem incredere in intuitia noastra, sa fim receptivi la informatia din jurul nostru, la persoanele cu care intram in contact si care au sigur un mesaj pentru fiecare dintre noi.


Traditii populare romanesti

Traditia spune ca, in aceasta zi aducatoare de veste minunata, oamenii nu au voie sa se certe, fiind mare pacat: cine se cearta in ziua de Buna Vestire are necazuri tot anul.

In Bucovina nu se pun oua la closca de Buna Vestire, pentru ca se considera ca ar putea iesi pui cu doua capete si patru picioare. In unele zone, pentru a avea roade bogate in livezi, pomii se amenintau cu toporul si se stropeau cu tuica.

Tot acum, gospodarii din Maramures aduna lucrurile de prisos de prin curti si le dau foc. Ritualul, cunoscut sub numele Noaptea focurilor, e practicat la fiecare casa maramureseana, el durand pana dupa miezul noptii sau pana in zori.

Fiind dezlegare la peste, se spune ca acela care gusta peste de Buna Vestire se va simti tot anul ca pestele in apa. De asemenea, este ziua in care este bine sa se puna pe pragul casei paine si sare pentru hrana ingerilor


Buna Vestire sau Ziua cucului

Potrivit crestinilor, pe 25 martie, Arhanghelul Gavriil i-ar fi vestit Fecioarei Maria ca a fost aleasa de Dumnezeu sa dea nastere Mantuitorului Hristos. In calendarul popular sarbatoarea aceasta se mai numeste si Blagovistenie sau Ziua Cucului, cucul ocupand un loc central in cadrul acestei mult asteptate sarbatori. Cucul perceput ca incarnare a stramosului mitic, pasare cu un pronuntat substrat erotic, anunta sosirea efectiva a primaverii. Primul sau cantec care are loc de obicei la Buna Vestire, trebuie sa fie asteptat de toti oamenii in haine curate, veseli, cu stomacul plin si cu bani in buzunare. Daca nu ar fi indeplinite aceste conditii rituale, oamenii respectivi nu ar beneficia de toate acele lucruri in anul care va urma.

Pe de alta parte, flacaii si fetele il intrebau pe cuc lucruri care ii interesau mai mult, precum: "Cucule voinicule/ Cati ani imi vei da/ pan' m-oi insura (marita)?" Tacerea cucului aducea mare bucurie celor care intrebau, deoarece tacerea echivala cu o casatorie grabnica, in vreme ce cantatul cucului ii aducea la disperare pe tineri, fiecare glas fiind socotit un an de asteptare!

Comportamentul Cucului a facut din el un simbol al nestatorniciei si mai ales, al dragostei tainuite, numita in popor si boala cucului, aici avandu-si originea si cunoscuta expresie: "Mai baiete cucuiete/ Ce ti-e capul tot la fete!"




miercuri, 24 martie 2010

Ora Pamantului 2010: Lasa Pamantul sa respire!





Ceea ce a inceput in Martie 2007 cu pozitia simbolica a orasului Sydney, s-a transformat in scurt timp intr-o actiune fara precedent in istoria umanitatii, un semnal impotriva incalzirii globale.

Putin peste 1000 de orase ale planetei si sute de milioane de oameni au participat pe 28 Martie 2009 la un eveniment prin care firele invizibile ale constiintei si ale sperantei s-au unit intr-un gest simplu, dar in acelasi timp magnific: stingerea luminii pentru o ora.

Evenimentul nu a ramas fara ecou nici in Romania, ba chiar dimpotriva. Tara noastra este singura din lume in care, chiar din 2008, a aparut un site special dedicat coordonarii si promovarii actiunilor la nivel local, adica la nivelul tarii. Daca in anul 2008 implicarea institutiilor statului a fost timida, in anul 2009 au existat semnale clare ca institutii atat din domeniul protejarii mediului inconjurator cat si din sfera administratiei locale sustin actiunile prilejuite de acest eveniment. ONG-uri, Fundatii si Asociatii din domeniul protectiei mediului s-au implicat mai mult.

Cat priveste companiile si organizatiile din Romania, precum si persoanele – participantii activi – rezultatele actiunii derulate in anii trecuti au fost chiar incurajatoare, pentru acest an aparand semnele unei mobilizari semnificativ mai mari.

Acesta este momentul potrivit pentru ca, indiferent de domeniul de activitate, companiile si organizatiile din Romania sa faca o mica dovada de responsabilitate sociala.
Strigatul omenirii in favoarea vietii este de o simplitate dezarmanta dar incarcat cu o semnificatie profunda. Viata pe aceasta planeta, existenta noastra si a generatiilor viitoare, stau in mainile fiecaruia dintre noi.

Esti asteptat sa participi activ, indiferent de varsta, de sex, de rasa, religie ori nationalitate, indiferent de culoarea politica sau de pozitia sociala. Angajeaza-te in acest demers! Angajeaza-ti prietenii, angajeaza-ti organizatia, angajeaza-ti comunitatea! Acest semnal este dovada ca un efort global impotriva incalzirii globale este posibil.

Asteptam ca, in 2010, si in Romania sa participe cat mai multe orase si cat mai multi parteneri. Institutiile, organizatiile, companiile sau persoanele fizice se pot inscrie pe site. Deja, in lume, peste 1700 de orase din 108 de tari sunt inscrise pentru evenimentul din acest an, de pe 27 Martie, ora 20.30. La eveniment sunt inscrise orase din tarile G20 si - pentru prima data - orase din Madagascar, Kosovo, Nepal, Arabia Saudita, Mongolia, Ecuador, Cehia, Cambodgia, Mauritius, Mozambic, Paraguay, Tanzania, Quatar, Insulele Feroe. S-a anuntat deja faptul ca, de Ora Pamantului, la Tokyo Tower din Tokyo si la Poarta Brandenburg din Berlin, Empire State Building si Tour Eiffel, Burj din Dubai, Taipei 101, London Eye si Bosfor Bridge, luminile se vor stinge.

Pe 27 Martie 2010, intre orele 20.30-21.30, stinge lumina! Cu tine vom fi un miliard!

Sursa: http://www.orapamantului.ro/

marți, 23 martie 2010

Metamorfoza constiintei

Olanda - localitatea Goes - 07.08.2009 (suprafata - 530m x 450 m)


“Efectul fluturelui” este un principiu care descrie modul in care miscarea aripilor unui fluture porneste un intreg lant de evenimente, care duce intr-un final la aparitia unei tornade la o distanta de mii de kilometri de evenimentul initial.

Pornind de la acelasi principiu, un singur gand, constient sau nu, poate genera o serie de evenimente care ne pot afecta pe noi, pe cei din jurul nostru, cat si mediul in care traim. Gandul este energie care se transforma in materie. Acest principiu este foarte important de inteles, mai ales in contextul in care ne aflam acum.

Trebuie sa fim constienti ca schimbarea pe care o dorim sa o vedem in ceilalti si in tara in care traim, trebuie de fapt sa porneasca de la noi. Daca vom incepe sa ne privim altfel viata, daca vom face ajustari in gandirea noastra individuala, daca constientizam ca rolul fiecaruia dintre noi este important in acest proces, atunci aplicandu-se efectul fluturelui, schimbarea pe care ne-o dorim se va produce. Numai schimbandu-ne realitatea interioara se va produce o schimbare si in realitatea noastra exterioara.

Traim vremuri in care nevoia de transformare este o conditie esentiala in contextul evolutiei. Acum mai mult decat oricand, trebuie sa constientizam ca avem nevoie de schimbare si sa facem pasul catre ea. Trebuie sa ne eliberam de suferinta si sa ne pregatim pentru o noua etapa din viata noastra.

Fluturele reprezinta simbolic un proces de evolutie spirituala, fiind prezent in multe culturi si traditii. In limba greaca, denumirea pentru fluture este ’’psyche’’, care inseamna suflet. Nu exista o ilustratie a nemuririi sufletului mai izbitoare si mai frumoasa decat cea a fluturelui, care izbucneste cu aripile sale stralucitoare din mormantul in care a stat, dupa o existenta monotona si josnica de omida. Fluturele este sufletul uman care purificat prin suferinte si nesansa, este astfel pregatit sa intampine cu bucurie adevarul si fericirea pura.

Fluturele reprezinta schimbarea, metamorfoza, renasterea. Este un simbol al tranzitiei, al transformarii, al reinvierii si al nemuririi. El semnifica libertatea spiritului uman, lipsirea de ingradiri si doborarea de limite.

Sa renastem asemeni fluturilor, sa doboram limitele de gandire care ne impiedica sa evoluam si sa fim fericiti. Impreuna si fiecare la nivel individual, putem transforma lumea in care traim. Sa dam astfel din aripi si sa urmarim efectul produs. Sa renuntam la ego si sa ne lasam purtati de dorinta sufletului nostru. O sa fim surprinsi de transformarile produse!



marți, 16 martie 2010

Celebrarea vietii !


In fiecare an avem ocazia sa ne simtim speciali. Viata este cel mai frumos dar pe care l-am primit. Fiecare an care trece determina evolutia noastra prin intermediul experintelor traite, fie ele bune sau rele. De fapt, fiecare eveniment este pozitiv si bun, este o oportunitate. Trebuie sa tinem cont de faptul ca fara el nu am fi cine suntem acum, fie ca am invatat sau nu din greseli. Depinde foarte mult perspectiva din care privim viata. Trecutul nostru reprezinta baza intelepciunii noastre din prezent, ceea ce suntem acum...


De cele mai multe ori, oamenii considera ca fiecare an aduce de la sine mai multe greutati si probleme. Parca tin in spate "povara" trecutului si se gandesc la "batranetea" care se apropie cu pasi repezi.


O data ce te "eliberezi" de trecut si iei cu tine doar invatatura acumulata, vei realiza faptul ca ai intinerit. Atat ca trup, ca stare de spirit, dar si ca minte. Vei realiza ca "batranetea" spre care te indrepti reprezinta de fapt o frumoasa evolutie a spiritului! Cunoasterea absoluta!

Cred ca celebrarea zilei de nastere este o buna ocazie pentru introspectie. Astfel putem sa ne dam seama ce am facut bine sau mai putin bine in anul precedent si sa intelegem scopul evenimentelor prin care am trecut. De multe ori avem tendinta sa cautam in exterior cauza si sa dam vina pe ceilalti pentru ceea ce ni se intampla. Dar...exista si un proverb care spune ca "Cine se aseamana, se aduna..".Astfel persoanele care ne inconjoara sunt de fapt o reflexie a ceea ce suntem noi acum. De cele mai multe ori, ele apar in viata noastra pentru a ne arata "defectele" noastre, la fel cum prietenii ne arata ce avem mai bun in noi. Cred ca de la fiecare persoana aparuta in viata noastra (de multe ori " intamplator") avem ceva de invatat. Totul e sa fim "receptivi". In fond nimeni nu iti poate spune ce sa inveti, ce sa faci, cum sa te comporti...trebuie sa descoperi singur! Si in asta consta toata frumusetea vietii!

O data ce ai descoperit si vei vedea cata perfectiune exista in tine si in tot ceea ce te inconjoara, vei putea spune ca traiesti cu adevarat!


Fiecare zi reprezinta o noua oportunitate de a ne "redescoperi" si de a celebra viata!



Semnat - Ruxandra-Ioana


luni, 15 martie 2010

Muzica - vibratia sufletului

George Pali - Fly me to the moon

Sufletul este instrumentul cel mai de pret al omului. La auzul unei note muzicale, "corzile" lui vibreaza pe frecventa Universului. Astfel se creeaza o armonie ce echilibreaza intregul sistem Om-Univers. Muzica vindeca sufletul, il "curata" de griji si il poarta in locuri necunoscute, il face fericit! Muzica te invaluie in misterele vietii...

’’Legaturile cele mai profunde intre fiinte se creeaza prin muzica!’’ - Emil Cioran.


Muzica care te face sa vibrezi, sa simti bucurie este cea care vindeca. Calitatea ei terapeutica depinde de frecventa sunetelor, de tonalitatea dar si de mesajul transmis prin intermediul versurilor. Muzica te poate face sa treci printr-o multitudine de stari : sa zambesti, sa plangi, sa dansezi, sa sari in sus de bucurie... este un "medicament" complex, atat pentru suflet cat si pentru trup. Tot ea este cea care ne atinge cele mai sensibile "corzi" si ne poate face sa fim fericiti chiar si atunci cand avem probleme. O melodie care ti-a produs emotii puternice iti va ramane in suflet pentru totdeauna...

‘’Nu exista muzica usoara sau grea ci doar muzica buna!’’ - George Enescu

Instinctiv, marii compozitori au creat muzica prin care acum se pot vindeca numeroase afectiuni. Cum? Sunetele emise se transmit anumitor regiuni ale creierului si il stimuleaza! Undele determina astfel un " dans" al neuronilor. Notele muzicale au parte de o calatorie fascinanta de la urechi pana in intregul organism.

Terapia prin muzica este cunoscuta de sute de ani. Pentru revigorarea organismului muzica vesela si antrenanta este cea mai buna alternativa, deoarece ajuta la eliberarea unor hormoni care ne binedispun. Fiecare dintre noi se simte atras de un anumit gen de muzica, spre acela care ne face sufletul sa vibreze in acorduri. Muzica care vindeca vine din ceruri, acolo unde coruri de ingeri par a pune armonie in sufletul fiecaruia dintre noi.

’’Daca n-am fi avut suflet ni l-ar fi creat muzica!’’ - Emil Cioran


Avem la dispozitie tot ce ne trebuie pentru a fi sanatosi si fericiti. Tot ce trebuie sa facem e sa "ciulim" bine urechile, pentru ca nu degeaba ne-a dat Dumnezeu doua urechi si o singura gura!

Semnat - Ruxandra - Ioana

duminică, 14 martie 2010

Repere ale identitatii nationale



Sa incepem sa ne redescoperim tara, aceste locuri incarcate de istorie, semnificatia traditiilor si obiceiurilor populare, sa ne reintoarcem la intelepciunea stramosilor nostri, la origini. Numai atunci vom afla cine suntem cu adevarat si vom intelege care este misiunea noastra in contextul actual. Nu intamplator ne-am nascut pe aceste meleaguri, motiv pentru care trebuie sa aflam de ce este acest loc special si care este legatura noastra personala cu el.

Descoperindu-ne identitatea atat cea personala cat si nationala, vom dobandi incredere in noi ca si indivizi, dar ca si popor. Numai in momentul in care stii cine esti, care iti sunt calitatile si defectele, atunci esti pregatit sa faci fata mai bine destinului tau. '' Daca destinul nu depinde de tine, de tine depinde ce faci cu ceea ce iti da destinul '' - Octavian Paler

Căluşul a fost folosit ca unul dintre argumentele importante ale vechimii, unităţii şi continuităţii neamului, ca un reper al identităţii noastre naţionale.

Căluşul este considerat de specialişti cel mai vechi şi mai spectaculos dans popular românesc. Alături de 43 de obiceiuri din întreaga lume, Ritualul Căluşului a fost proclamat de către UNESCO ”Capodoperă a patrimoniului cultural imaterial al umanităţii” în 2005, iar aşa cum cere UNESCO el trebuie să fie: protejat, păstrat, promovat şi transmis.
Patrimoniul imaterial al umanităţii cuprinde valori tradiţionale ale naţiunilor, precum cântecul, dansul, naraţiunea folclorică.

Dansul calusarilor are origini mistice in Vechea Dacie, este un act de creatie fenomenal care a rezistat viu peste 2000 de ani. Prin dans, muzică, costum, texte, gesturi şi comportamente, căluşarii îşi exercită puterile asupra comunităţii. Simbol al identităţii naţionale, ritual şi act artistic, jocului calusarilor i se atribuie următoarele roluri şi funcţii: vindecare, profilactice, transferului de forţă vitală, de sănătate, de protecţie, de invocare a fertilităţii.

Considerat si un joc popular cu proprietati curative, mai ales preventive, ar fi bine in anumite perioade ale anului sa il privim macar ca sa ne incarcam de energie.


marți, 9 martie 2010

Artistul - mesager divin




V-ati imaginat vreodata cum ar fi lumea fara arta? Ce s-ar intampla daca nu ar exista muzica, pictura, sculptura, teatru, dans ... arta in general? Cred ca pur si simplu nu am mai exista, sau poate am fi niste roboti...Pentru ca arta in sine, inseamna viata, bucurie, emotie...

La fel cum noi si intreaga natura nu am putea exista fara un Creator, nici arta nu poate exista fara un artist. Dar v-ati intrebat vreodata ce reprezinta el de fapt?


Artistul este cel care prin intermediul talentului sau lucreaza in mod creator intr-un domeniu al artei. El este cel care practic transmite mesajul lui Dumnezeu, pentru a infrumuseta viata oamenilor prin arta lor! De cele mai multe ori, artistul nu este inteles, este stigmatizat, nu este apreciat la adevarata lui valoare in timpul vietii, pentru ca majoritatea oamenilor nu sunt pregatiti sa vada "raiul pe pamant".


Intre artisti nu pot fi facute comparatii, pentru ca fiecare este unic. "Vocea" lui interioara are rolul de a lasa o amprenta puternica in sufletul oamenilor. Este practic instrumentul prin care Dumnezeu se manifesta pe Pamant. Artistul prin definitie este altfel, este diferit de ceilalti si intr-un fel este normal sa nu fie inteles de marea majoritate a oamenilor. Dar nu intelegerea este cea mai importanta, ci acceptarea lui si a creatiei sale! Pentru a schimba lumea si a-i scoate la iveala frumusetea trebuie intelesa arta, menirea artistului!


In spatele unei voci, a unei picturi, sculpturi, creatii literare se afla o intreaga filosofie a vietii, cunoasterea si manifestarea ei. In simplitate si puritate se afla o intreaga complexitate, o "avalansa" de informatii ce au rolul de a ne face sa constientizam viata, sa o intelegem. Numai artistul poate intelege puterea lui Dumnezeu, deoarece o simte, o manifesta.


De ce pana acum, destinul final al marilor artisti este acela de a sfarsi in singuratate, in neintelegere? Tocmai el, artistul...


Trebuie sa incepem sa vedem in profunzimea lucrurilor, sa nu mai fim superficiali si sa consideram arta ca fiind ceva normal, ceva obisnuit, ca orice profesie. Nu oricine poate fi artist. Este nevoie de har, de suflare divina, pe cand oricine poate invata un lucru pentru ca mai apoi sa il reproduca. Arta nu se invata, se simte, este o stare de a fi! Arta inseamna fericire..inseamna viata!


Artistul are nevoie de apreciere, de dragoste pentru ceea ce reprezinta in primul rand ca om, pentru a-si putea manifesta arta la cel mai inalt nivel. Odata ce ajunge sa se simta ignorat se creaza un blocaj, blocaj ce il impiedica sa mai creeze. Arta lui nu mai transmite fericire, ci tristete, singuratatea lui interioara.

Finalul care ar trebui sa fie incununat de succes, de implinire si recunoastere se poate trasforma intr-un sobru ritual de resemnare si acceptare, de mahnire...


Renegand arta iti renegi sinele pentru ca in fond arta ne reprezinta, prin sentimentele si emotiile ce le transmite. Este insasi puritatea sufletului nostru, supremul vietii.
Sufletul artistului este plin de iubire, de daruire, se lasa purtat pe valurile vietii, manifestand infinitul. Se dedica intru totul celorlalti, iar noi in loc sa-l protejam, il "mancam" de viu...


In simplitatea lucrurilor, a gesturilor, a formele se afla esenta. Trebuie sa privim in profunzime pentru a afla adevarul.


Artistul este nemuritor. Prin arta sa si-a asigurat viata vesnica si amintire.


Nu toti cei ce se pretind a fi artist sunt cu adevarat. Artistii adevarati transmit emotie si bucurie prin simplul fapt ca exista. Este ceva ce se simte, nu se vede. Este o voce interioara ce te atentioneaza ca in preajma ta se afla un inger, un mesager al lui Dumnezeu!


Cand vom intelege "mesajul" artei si importanta ei, ne vom putea simti cu adevarat fericiti, deoarece arta depaseste toate granitele si uneste oamenii!



Semnat - Ruxandra-Ioana


sâmbătă, 6 martie 2010

Apa - sursa vietii

''Noi suntem inainte de toate apa, dar nu stim ce inseamna acest element! In consecinta, nu putem spune ca ne cunoastem foarte bine pe noi insine...

Poate ca asa se explica de ce, dupa atatea mii de ani, oamenii inca se mai lupta intre ei, omorandu-se, fapt care incalca in mod evident legile Providentei divine. Intelegerea apei este absolut necesara.

Alte domenii ale stiintei au progresat mult mai rapid. A sosit timpul sa ne focalizam intreaga inteligenta umana asupra intelegerii apei, aceasta sursa a vietii si ’’ principalul element din care este alcatuita intreaga natura’’, dupa cum spunea filosoful grec Thales.

Cand vom ajunge sa raspundem la toate aceste intrebari, vom putea sa ne cunoastem mai bine pe noi insine. Primul pas consta in aflarea originii apei ‘’ Masaru Emoto – ‘’Formula Iubirii ‘’



vineri, 5 martie 2010

Avem timp...


Avem timp pentru toate.

Sa dormim, sa alergam in dreapta si-n stanga,

sa regretam c-am gresit si sa gresim din nou,

sa-i judecam pe altii si sa ne absolvim pe noi insine,

avem timp sa citim si sa scriem,

sa corectam ce-am scris, sa regretam ce-am scris,

avem timp sa facem proiecte si sa nu le respectam,

avem timp sa ne facem iluzii si sa rascolim prin

cenusa lor mai tarziu.


Avem timp pentru ambitii si boli,

sa invinovatim destinul si amanuntele,

avem timp sa privim norii, reclamele sau un accident oarecare,

avem timp sa ne-alungam intrebarile,

sa amanam raspunsurile,


avem timp sa sfaramam un vis si sa-l reinventam,

avem timp sa ne facem prieteni, sa-i pierdem,

avem timp sa primim lectii si sa le uitam dupa-aceea,

avem timp sa primim daruri si sa nu le-ntelegem.

Avem timp pentru toate.

Nu e timp doar pentru putina tandrete.

Cand sa facem si asta murim.

Am invatat unele lucruri in viata pe care vi le

impartasesc si voua!!

Am invatat ca nu poti face pe cineva sa te iubeasca

Tot ce poti face este sa fii o persoana iubita.

Restul ... depinde de ceilalti.


Am invatat ca oricat mi-ar pasa mie

Altora s-ar putea sa nu le pase.

Am invatat ca dureaza ani sa castigi incredere

Si ca doar in cateva secunde poti sa o pierzi

Am invatat ca nu conteaza CE ai in viata Ci PE CINE ai.

Am invatat ca te descurci si ti-e de folos farmecul

cca 15 minute

Dupa aceea, insa, ar fi bine sa stii ceva.

Am invatat ca nu trebuie sa te compari cu ceea ce

pot altii mai bine sa faca

Ci cu ceea ce poti tu sa faci

Am invatat ca nu conteaza ce li se intampla oamenilor

Ci conteaza ceea ce pot eu sa fac pentru a rezolva


Am invatat ca oricum ai taia

Orice lucru are doua fete

Am invatat ca trebuie sa te desparti de cei dragi cu cuvinte calde

S-ar putea sa fie ultima oara cand ii vezi

Am invatat ca poti continua inca mult timp

Dupa ce ai spus ca nu mai poti


Am invatat ca eroi sunt cei care fac ce trebuie, cand trebuie

Indiferent de consecinte

Am invatat ca sunt oameni care te iubesc

Dar nu stiu s-o arate

Am invatat ca atunci cand sunt suparat am DREPTUL sa

fiu suparat

Dar nu am dreptul sa fiu si rau

Am invatat ca prietenia adevarata continua sa existe

chiar si la distanta

Iar asta este valabil si pentru iubirea adevarata

Am invatat ca, daca cineva nu te iubeste cum ai vrea tu

Nu inseamna ca nu te iubeste din tot sufletul.

Am invatat ca indiferent cat de bun iti este un prieten

Oricum te va rani din cand in cand

Iar tu trebuie sa-l ierti pentru asta.

Am invatat ca nu este intotdeauna de ajuns sa fi iertat de altii

Cateodata trebuie sa inveti sa te ierti pe tine insuti

Am invatat ca indiferent cat de mult suferi,

Lumea nu se va opri in loc pentru durerea ta.

Am invatat ca trecutul si circumstantele ti-ar putea

influenta personalitatea

Dar ca TU esti responsabil pentru ceea ce devii

Am invatat ca, daca doi oameni se cearta, nu

inseamna ca nu se iubesc

Si nici faptul ca nu se cearta nu dovedeste ca se iubesc.

Am invatat ca uneori trebuie sa pui persoana pe primul loc

Si nu faptele sale

Am invatat ca doi oameni pot privi acelasi lucru

Si pot vedea ceva total diferit

Am invatat ca indiferent de consecinte

Cei care sunt cinstiti cu ei insisi ajung mai

departe in viata

Am invatat ca viata iti poate fi schimbata in cateva ore

De catre oameni care nici nu te cunosc.

Am invatat ca si atunci cand crezi ca nu mai ai nimic de dat

Cand te striga un prieten vei gasi puterea de a-l ajuta.


Am invatat ca scrisul

Ca si vorbitul

Poate linisti durerile sufletesti

Am invatat ca oamenii la care tii cel mai mult

Iti sunt luati prea repede ...

Am invatat ca este prea greu sa-ti dai seama

Unde sa tragi linie intre a fi amabil, a nu rani

oamenii si a-ti sustine parerile.

Am invatat sa iubesc

Ca sa pot sa fiu iubit

Am invatat.

de Octavian Paler



joi, 4 martie 2010

In cautarea identitatii...





Pe zi ce trece realizez ca nu imi cunosc tara si nici oamenii ei...de valoare! Sunt sigura ca acest lucru se intampla cu multi dintre noi. Stim mai multe despre istoria Frantei, a Angliei, regi, imparati, castele, vrem sa calatorim, sa cunoastem lumea, tari straine, dar nu ne cunoastem propria tara! Ce pretentii putem avea de la cei din afara sa ne recunoasca valoarea? Daca nu te cunosti pe tine nu poti avea pretentia ca ceilalti sa te cunoasca cu adevarat! La fel se intampla si cu tara in care traim...


Daca e sa aleg un lucru pe care il apreciez la tata, este ca de mica m-a dus prin mai toate colturile tarii. Multi tineri atunci cand pleaca in lume, pot afla cu surprindere de la un strain mai multe despre Romania decat stiau ei ca exista.


Cand eram mica nu intelegeam asta, eu vroiam sa privesc "pe viu" locurile straine pe care le vedeam la televizor si in filme. Dar pe masura ce calatoream prin Romania imi dadeam seama ca fiecare loc, fiecare peisaj si colt din natura este plin de un farmec aparte. Este adevarata zicala care spune ca "Omul sfinteste locul"...si spun asta pentru ca in fiecare oras, comuna, sat am gasit oameni plini de amabilitate, modestie, generozitate si deschidere sufleteasca fata de toti cei ce le calcau pragul. Aceste trasaturi sunt specifice poporului roman, dar din pacate, in zilele noastre ele mai pot fi observate doar in anumite locuri ale tarii!


Avem cu ce sa ne mandrim, avem o cultura bogata, plina de originalitate si profunzime, iar natura ne ofera peisaje unice in lume. Exista o vorba in popor "codru’ frate cu romanu' ". El ne este mereu alaturi si ne arata frumusetea sa plina de diversitate...


Sa nu ne uitam radacinile sau mai bine zis sa ni le reamintim. Suntem binecuvantati cu meleaguri minunate. Tot ce trebuie sa facem este sa ne "reinfratim" cu ele, sa le redescoperim...

Cautand ’’un colt de rai’’ mi-am descoperit tara, aflata chiar sub ochii mei. Incetati sa mai cautati in ’’exterior’’ ceea ce va doriti, pentru ca aveti deja totul in ’’interior’’!



Priviti bine in jurul vostru, pentru ca veti fi surprinsi de propriile bogatii !


Semnat - Ruxandra - Ioana



Depinde cum privesti...



Povestea spune ca un rege african avea un prieten foarte bun din copilarie. Acest prieten avea obiceiul, ca indiferent de situatia in care se afla (pozitiva sau negativa), sa reactioneze la fel: "E foarte bine!"

Intr-o zi, regele si prietenul sau se aflau la vanatoare. Prietenul incarca si pregatea armele pentru rege. Dintr-o greseala, o arma s-a descarcat si i-a retezat regelui buricul degetului mare. Examinand situatia, prietenul a remarcat ca de obicei: E foarte bine! .

La asta regele a replicat: Nu, nu e bine deloc! Si a ordonat ca prietenul lui sa fie aruncat in inchisoare.


Un an mai tarziu, regele vana intr-o zona periculoasa. A fost capturat de canibali, care l-au dus in satul lor. L-au legat de un protap si se pregateau sa-l "prepare".
Unul dintre canibali care vroia sa dea foc a observat ca regele nu avea buricul degetului mare. Fiind superstitiosi, aveau ca regula sa nu manance pe nimeni care nu era....intreg. In concluzie, l-au eliberat pe rege. La intoarcerea acasa, regele si-a reamintit de intamplarea de la vanatoare cand isi pierduse degetul si, cuprins de remuscari, a ordonat ca prietenul lui sa fie eliberat.


- Ai avut drepate, i-a spus prietenului proaspat eliberat. A fost foarte bine ca mi-ai retezat buricul degetului. Si a inceput sa-i povesteasca patania cu canibalii.

- Imi pare foarte rau ca te-am trimis la inchisoare atata vreme. A fost urat din partea mea sa fac acest lucru.

- Nu , a replicat prietenul! Este foarte bine!

- Ce vrei sa spui cu asta? Este foarte bine?!? Cum poate fi bine sa-ti trimiti prietenul la puscarie un an?

- Daca n-as fi fost in puscarie, as fi fost cu tine.


Indiferent in ce situatie te afli, depinde de tine si de atitudinea ta daca este o situatie buna sau una rea.Totul depinde de perspectiva din care privesti viata.


Sursa: www.astrocafe.ro